Beihai-parken i centrala Beijing

Beihaiparken är troligen Beijings mest omtyckta park och den är hela 68 hektar stor, men består till största delen av en stor konstgjord sjö som grävdes ur för hand under 1100-talet. Det måste varit ett gigantiskt arbete som sysselsatt otroliga mängder människor. I och med att sjön är utgrävd är den som mest bara två meter djup, vilket gör att det blir en underbar is lämpad för skridskoåkning här under vintrarna. I samband med att Beihaisjön grävdes ur skapades även en ö mitt i sjön, Qionghua-ön, där den 36 meter höga Bai Tai eller Vita Pagoden är huvudattraktionen.

Behaiparken är en fantastisk oas mitt i Beijing och vid mitt besök i augusti 2007 var det härligt att komma in i parken där vinden från sjön svalkade åtminstone lite. Enligt en taxichaufför var det 38 grader varmt! Efter en promenad i parken tog vi en båt rakt over Beihaisjön till Qionghua-ön och båten lade till vid Imperial Cuisine Restaurant (Fangshan), som nog är en av de vackraste restauranger jag besökt, all inredning går i guld med lite rött och vitt och kejsarens gamla stol i guld finns fortfarande kvar. Det var en överdådig lunch med massor av olika maträtter på typiskt kinesiskt vis (däremot inte ett enda riskorn i lunchen). Bland innehållet kan nämnas en härlig svampsoppa, bitar från råddjursstek med små fågelägg, bricka med diverse skivad fläskfilé, skinka, ärtskidor och gurka. En mycket god friterad fisk som innan skurits i form av en blomma, friterade tigerräkor, friterad Pekinganka (d v s knytet med tunn deg och innehåll hade friterats), friterade fläskfiléskivor. Till detta kom bl a lite kyckling samt en mycket god köttfärs som man hällde i små runda bröd. Dessutom ett par dessertbrickor med nötter och småkakor samt fyra olika frukter. Som dryck blev det ännu en god kinesisk Tsingtaoöl! Det tog närmare en timme och 15 minuter att avverka denna lunch så man kan lugnt skriva att vi var mätta! Efter lunch var det bara uppför en liten backe för att ta en närmare titt på Den Vita Pagoden och därifrån har man även en underbar vy över sjön och parken.


Många besökare hyr trampbåtar och cyklar runt på Beihaisjön. Den höga vita byggnaden på andra sidan sjön är Den Vita Pagoden (Bai Ta) som är 36 meter hög och byggdes i Tibetansk stil år 1651 för att hedra dåvarande Dalai Lama som gjorde ett besök i Kina. Nedanför Pagoden ligger den exklusiva restaurangen Fangshan där kejsarna ofta intog sina måltider.


En av många vackra byggnader i Beihaiparken med ett lejon i sten som vaktar.


De nio drakarnas mur (Jiulongbi), som byggdes år 1417, är en av de mest välbesökta sevärdheterna i Beihaiparken. Muren är fem meter hög och 27 meter lång och visar nio drakar som leker i ett stormigt hav.


En magnifik interiörbild från restaurangen Fangshan. Det är kejsarens guldstol som fortfarande står kvar vid en av väggarna i restaurangen.


Maten var som jag skrev ovan helt överdådig och detta är bara en liten del av det vi lyckades äta upp under en timme och 15 minuter. Priset var dessutom helt överkomligt, som på en vanlig svensk lunchrestaurang.


En kul detalj var att till och med aggregaten för luftkonditioneringen hade gjorts om i gammal kejserlig stil!


Lotusblad i massor, men tyvärr inga blommor vid denna tid på året. I bakgrunden den långa vita bron "Den eviga fredens bro" (Yonganqiao).


Utsikt ner mot sjön och vattnet från kullen där Den Vita Pagoden ligger. I fjärran skymtar Beijings skyline.

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna

Anpassad sökning