Beijinganka på Hademen Hotel

Hademen är ett trevligt hotell med restaurang som ligger en tunnelbanehållplats från Tianmen Square (Himmelska Fridens Torg). Hotellet har en berömd restaurang som är känd for sin speciella Beijinganka med namnet "Bianyifangroastduck", så det blev premiär for "Pekinganka" som av någon anledning fortfarande är det vanligaste namnet på rätten i Sverige.

Beijinganka är en över 300 år gammal rätt och, som namnet antyder, ska ankorna komma från Beijingområdet. Ankorna bör vara cirka två månader gamla eftersom köttet då betraktas som godast. Vid tillagningen blåser man in luft i ankan så att skinnet släpper. Därefter kryddas och penslas ankan med soja och får torka innan den fylls med kokande vatten och täpps igen. Sedan grillas ankan över öppen eld upp emot en timme. Den har då blivit gyllenbrun till färgen och vattnet inuti ankan har förångats och gjort att köttet blivit extra mört. På finare restauranger skär sedan kocken upp ankan i små skivor så att den som ska äta kan titta på! Man doppar sedan ankbitarna i en god sås och rullar in dem i ett mycket tunt pannkaksliknande bröd tillsammans med valfria grönsaker.

Beijinganka var faktiskt fantastiskt gott och det blev några bra bilder från Hademens också! Till ankan serverades även anklever och diverse grönsaker i en stark sås. Även detta var mycket gott! Vi fick även en soppa kokad på ankan men den var faktiskt rätt smaklös, sa den smakade jag mest! Som dryck till ankan kan jag rekommendera den mycket goda kinesiska ölen (det finns många goda sorter att välja mellan).


Kocken har just rullat ut sitt bord och börjat skära upp vår anka.


En närbild på kocken i aktion! Observera munskyddet och plasthandskarna. Det är oerhört noga med hygienen på alla kinesiska restauranger och t o m i vissa av livsmedelsaffärernas köttdiskar har personalen munskydd.


Ankans möra kött till vänster med den starka såsen till höger. Längst fram anksoppan och i mitten anklever och några små bröd.


Längst fram till vänster syns de tunna pannkaksliknande bröden som man vek upp och sedan stoppade anka och sås i. Därefter gör man ett litet knyte som som man även kan doppa i såsen igen innan man äter av det.

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna