Fågelboet - The Birds Nest

När jag besökte Beijing första gången i augusti 2007 var Olympiaområdet med det väldiga Fågelboet en stor byggarbetsplats och det var inte mycket man kunde se av byggnaderna, förutom själva huvudarenan, som dock låg bakom staket så det fanns ingen möjlighet att komma nära. Då fanns heller inga allmänna kommunikationer till området utan det var taxi som gällde. Nu är dock allting förändrat och det är mycket enkelt att ta sig dit.

Den 17 november 2008 var det dags att ta en ny tur till Olympiaområdet i Beijing. Enklaste sättet att ta sig dit är med tunnelbanans linje 10 som har en hållplats vid namn Beitucheng där man kan byta till den gröna Olympialinjen som har nummer 8. Olympialinjen är egentligen bara en ”avstickare” tre hållplatser rakt norrut från linje 10. Det var en solig men väldigt kall novemberdag med nordlig vind så vi åkte till ändhållplatsen The Olympic Forest Park och gick sedan mot söder i medvind och med solen i ansiktet. Helt underbart utom när man gjorde avstickare åt öst eller väst för att titta på något intressant. Se separat text om Olympiaparken (kommer snart). Nedanstående text och bilder handlar bara om själva Olympiastadion.

Byggnaden är utformad av den den schweiziska arkitektbyrån Herzog & de Meuron och smeknamnet Fågelboet kommer naturligtvis av den nätliknande stålkonstruktionen som får arenan att se ut som ett fågelbo. Totalt kostade arenan 500 miljoner dollar att bygga. Det officiella namnet för stadion är annars helt enkelt The National Stadium.


The Birds Nest från sydväst

Det var lite av en överraskning att det var öppet för besökare i The Birds Nest och det var många som utnyttjade den möjligheten denna dag. Inträdet kostade 50 Yuan/Kronor och det var en mäktig upplevelse att vandra in i denna gigantiska stadion med plats för 91 000 sittande åskådare. Innan man fick komma in var det dock säkerhetskontroller, både manuell genomsökning av väskor och även skanning av alla som gick in, men det tog bara några sekunder extra. Man fick inte bara gå runt på läktaren utan det är fritt fram att vandra in på det som tidigare var en gräsmatta. Det enda ställe man inte får beträda är löparbanorna och det fanns givetvis vakter på alla tänkbara ställen som förhindrade alla försök att nå dit.


Inträdesbiljetten till Fågelboet


The Birds Nest är verkligen en gigantisk arena med plats för 91 000 sittande åskådare.


En bild inifrån The Birds Nest.


Massor med skyltdockor med olika klädsel fanns kvar på innerplan, jag antar de hade någon funktion vid avslutningsceremonin? Observera alla sandsäckarna som hindrar skyltdockorna från att blåsa omkull.


Fler dockor och två kinesiska astronauter, eller det kanske heter kosmonauter i Kina?


Ännu en bild inifrån stadion. Observera de tre kinesiska flaggorna som vajar i bakgrunden...


Kina blev i särklass bästa nation i sina egna Olympiska Spel så på ena kortsidan vajar tre kinesiska flaggor som en symbol för guld, silver och brons. Fast just i Olympiastadion tog ju inte Kina så många medaljer, men i flertalet andra sporter, t ex bordtennis och badminton såg det ut just på detta sätt vid prisutdelningarna.


Upploppsrakan i The Birds Nest - det var här som Usain Bolt sprang i mål på 100 och 200 meter och satte sina fantastiska världsrekord.


Det var ett mycket intressant besök i OS-arenan The Bird´s Nest

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna