Blandade bilder från Beijing

Nedan kommer ett antal bilder från olika platser i Beijing, som inte direkt passar in i någon av de övriga olika artiklarna från staden.


En av de första sakerna jag lade märke till på vägen från flygplatsen var alla dessa aggregat för luftkonditionering som satt utanför alla fönster och balkonger på husen. I vissa hus finns luftkonditionering i alla lägenheter, men i väldigt många hus är det upp till ägaren/hyresgästen att sätta in luftkonditionering. Så det ser lite konstigt ut som t ex i detta hus där bara vissa lägenheter har luftkonditionering och dessutom av olika fabrikat och utseende.


Jättelika byggkranar skymtar precis överallt i hela Beijings skyline. Det är helt otroligt vad många byggnadsprojekt som pågår i staden. Mycket byggs naturligtvis inför OS i augusti 2008, men här är det lägenhetsbyggen i Chaoyang-området.


Här ett ytterligare ett kontors- och lägenhetskomplex i Chaoyang-området under byggnation. I de små barackerna i förgrunden bor arbetarna som till överväldigande delen kommer från helt andra områden i Kina, främst södra Kina. De är kringresande byggare som tjänar betydligt bättre än de skulle gjort om de stannat kvar inom jordbruken i sina hemtrakter. De lever dock ett mycket hårt liv med arbetstiden från 07.00 till långt fram på kvällen, men trots det är lönerna bara tre-fyra tusen i månaden i svenska pengar. Det är dock en mycket bra lön om man jämför med löner i arbetarnas hemtrakter, så större delen av lönen kan de skicka hem till sina familjer. Någon sommarsemester som i Sverige existerar inte i Kina så de flesta byggjobbare har bara möjlighet att åka hem en gång om året, vilket sker i samband med det Kinesiska Nyåret i februari månad varje år, då man kan få tio dagars sammanhängande ledighet.


En interiör från en nudelrestaurang i Chaoyang-området i sydöstra Beijing. Det var faktiskt en av de godaste måltiderna på hela resan, helt underbart gott och storleken på skålen var ungefär som man får i Sverige till fyra personer. Dessutom är nudlarna i Kina inte alls som de nudlar man får i Sverige, nudlarna påminner mer om "svensk" spagetti. Om jag minns rätt kostade det motsvarande åtta kronor per person för maten och för 60 centiliter öl fick man lägga till fyra kronor. Helt överkomligt!


Kineser tar ibland en siesta mitt på dagen, särskilt om det är så varmt som det var i augusti 2007. Här ett exempel från en bänk just utanför vallgraven runt Den Förbjudna Staden.

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna