Ett bostadsområde i Beijing

Här kommer några bilder från ett typiskt bostadsområde i Chaoyangdistriktet i sydöstra delarna av Beijing. Det var här jag bor vid mina besök i Beijing och det är bara att konstatera att det är ett otroligt välskött område och jag vet faktiskt inte hur många som jobbar med renhållning och trädgardsarbete inom området, men det måste röra sig om minst ett hundratal personer. Bara i de fyra vaktkurerna (det finns en i varje väderstreck) vid infarterna till området arbetar 20 uniformerade personer i skiftgång och kurerna är bemannade dygnet runt förutom några timmar mitt i natten. Så här är det i de flesta bostadsområdena i Beijing, åtminstone i förorterna, inhägnade områden med ett antal olika hus och boende.

Just detta området är mycket vackert med stora grönområden med rinnande vatten och vattenfall, fruktträd, lekplatser, stor swimmingpool inomhus, jättestor jacuzzi utomhus, fina konstutsmyckningar, små berg som man kan klättra i, eget bibliotek och eget snabbköp som ar öppet till klockan 22.00 varje dag, stora garage under byggnaderna för de boende som har egen bil o s v. Enda mindre problemet just här är att kommunikationerna till centrala Beijing inte är så väl utbyggda, det ar just nu buss till närmaste tunnelbanestation som är bästa alternativet. Man kan givetvis även ta en taxi, men bussen går i princip lika snabbt. Dock byggs tunnelbanan ut i rasande fart i Beijing och snart kommer stationer mycket närmare detta område och det är även så att nya busslinjer kommer till hela tiden


I mitten där den vita bilen står är en av de fyra vaktkurerna där alla som vill in på bostadsområdet måste passera.


Här är det fönsterputsning på gång! Kolla de två männen som startar på nionde
våningen och sedan firar sig ned i repen till nästa våning när de är klara med
putsningen på varje våning.


Utsikt från en av balkongerna mot några andra bostadsområden.


Utsikt från en av balkongerna i lägenheten mot ett annat bostadsområde. Observera byggkranarna i bakgrunden. Det finns nog ingenstans i Beijing som du INTE ser en massa byggkranar.

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna