Åka buss i Beijing

För bara mindre än två år sedan var det mycket krångligt för en utlänning att åka buss i Beijing. Då var det nästan ett måste att förstå kinesiska eller att ha med sig någon som kunde språket eftersom alla skyltar då enbart var på kinesiska. Tack vare Olympiska Spelen har det bara på ett och ett halvt år blivit en dramatisk förändring. Nu finns alla hållplatsers namn även utskrivna med pinyin (latinska bokstäver) på skyltar inne i bussen och alla hållplatser ropas också ut i högtalarna och i de flesta bussar finns även en elektronisk skylt där namnet på nästa hållplats kan läsas.


Interiör från buss 513. Observera denna buss som bara har en rad med sittplatser vid varje sida! Givetvis för att det ska få plats fler stående! Det är mycket sällan man ser en buss utan stående människor, men denna linje 513 var vid detta tillfälle rätt ny och inte så många hade "upptäckt" den ännu.

Har man åkt med någon buss tidigare lär man sig också de olika linjerna man kan ha nytta av. Numera är det väl egentligen bara enstaka busslinjer som går lite längre genom staden som kan vara svåra för en utlänning eftersom man där måste tala om vilken hållplats man vill åka till när man betalar direkt till en "konduktör" som går runt i bussen. Dock har numera nästan alla linjer automater där man drar sitt kort när man går på bussen och på "automatiska" långlinjer drar man sedan kortet även när man går av och rätt belopp dras.

Med svenska mått mätt är det helt sjukt billigt att åka buss i Beijing! En enkelresa kostar 1 yuan, dvs motsvarande en krona i svenska pengar om du betalar kontant i förarens lilla låda (Observera dock att du måste ha jämna pengar om du vill betala kontant). Dock använder alla kineser rabattkort på bussen och då är priset otroliga 0.40 kronor för enkelresor inom Beijing! (Finns vissa längre turer som kostar lite mer). Det finns många ställen på stan där man kan köpa dessa kort, men enklast är att köpa kortet på någon tunnelbanestation. Kortet kostar 100 Yuan/kronor och av detta är 20 Yuan en depositionsavgift som man kan få tillbaka om man vill lämna tillbaka kortet. Kortet gäller också på tunnelbanan där priset är 2 Yuan för varje resa (dock ingen extra rabatt med kortet). Största fördelen med kortet är att man slipper stå i kö för att köpa biljetter till tunnelbanan, men det är kanske ingen större idé för en turist att skaffa ett sådant rabattkort såvida man inte planerar att stanna i Beijing länge, eller om man planerar att åka tillbaka. Dock blir det förhoppningsvis så att man ska kunna använda kortet även i taxibilar inom kort och då är det absolut att rekommendera att köpa ett kort. Shanghai har ett liknande system med kortbetalning på buss och tunnelbana och där fungerar det redan nu att betala med kortet även efter taxiresor.


I den lilla lådan nere till höger lägger man en 1-Yuansedel om man betalar kontant, annars håller man sitt rabattkort mot nedersta delen av apparaten i mitten och då kan man även läsa av på displayen hur mycket som drogs och hur mycket pengar man har kvar på kortet.

En nackdel med rabattkortet är att man inte kan åka flera personer på samma kort utan man måste ha varsitt kort. Bussturer som kostar 0,40 Yuan kan det gå att komma ifrån detta genom att dra kortet mot olika avläsningsapparater i bussen, men det är bara ifall chauffören eller konduktören är extra snäll.


Rabattkort som gäller på både bussar och tunnelbana i Beijing. Kostar 100 Yuan, varav 20 Yuan är en depositionsavgift. När pengarna börjar ta slut kan man fylla på med valfritt belopp i automater på tunnelbanestationerna eller på manuella uppladdningskiosker i staden.

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna