Det är rent på gatorna i Beijing

Något man direkt lägger märke till i Beijing är de underbara cykelekipage man kan få se på stadens gator. Det är helt makalöst hur man kan lasta så mycket på en cykel och sedan ge sig iväg ut i trafiken. Jag undrar vad svenska poliser skulle tyckt om nedanstående cyklister som cyklade runt i centrala Beijing. Detta är helt enkelt folk som samlar ihop papper, plast och annat avfall som kan återvinnas och är på väg till olika uppköpare som står med sina lastbilar i vissa gathörn i staden. Det är faktiskt otroligt rent överallt på Beijings gator och visst finns det många som arbetar med renhållning, men de har stor hjälp av denna armé med människor som försörjer sig på att samla ihop återvinningsbart material överallt i staden.


Det här är nog min favoritbild från besöket i Beijing i mars-april 2008. Det är visserligen lätt last de har på cyklarna, men det måste ändå vara rätt svårt att framföra sådana ekipage i den täta trafiken!


Antagligen på väg till någon av alla "återvinningscentraler" som finns i Beijing. Man samlar helt enkelt ihop skräp som har någon form av återvinningsvärde och sedan kör man till närmaste uppköpare och säljer per kilo.


En av många som är på väg till en uppköpare av återvinningsbart material.


En familj med en lastbil som ständigt står i samma gathörn på Nanxinyuan Donglu och hit kommer de som samlat ihop papper, plast och annat återvinningsbart material och de säljer där per kilo och får förhoppningsvis bra betalt.


En liknande plats i en annan del av Beijing där någon som äger en lastbil köper upp material för återvinning.

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna