Den Förbjudna Staden

En dag ägnade jag till stor del till ett besök i The Forbidden City, eller Den Förbjudna Staden som den heter på svenska. Staden ligger mitt i centrum av Beijing och omfattar totalt ett område på over 700 000 kvadratmeter med  800 byggnader och totalt 9 999 rum. Just siffran nio är ett lyckonummer i Kina och det ar något som ständigt återkommer överallt (inte bara i Förbjudna Staden). Den Förbjudna Staden byggdes i början av 1400-talet och från  den tiden fram till kejsardömets fall år 1911 tilläts ingen vanlig människa att besöka staden.

Det ar en mäktig upplevelse att vandra in i Den Förbjudna Staden från söder via Tiananmen Square. Hela palatsområdet inhägnas av en nio meter hög mur med vakttorn i varje horn. Den yttersta delen är den officiella delen som är mest imponerande i storlek eftersom det var har kejsaren tog emot sina undersåtar och sändebud. Inom palatsområdet bodde cirka 10 000 hovdamer och lika många eunucker. Dessa bodde och arbetade i olika områden inom staden. Intressant är att staden ar helt symmetrisk, dvs om man går rakt fram sa ser allt precis likadant ut till vänster som till höger.

Ett besök i Den Förbjudna Staden ar något man absolut måste göra om man besöker Beijing. Vid mitt besök i augusti 2007 pågick dock gigantiska renoveringar av vissa byggnader, varför det inte var möjligt att besöka alla byggnader. Dock ska alla renoveringar vara klara till sommaren 2008 när besöksantalet beräknas nå rekordnivåer i samband med Olympiska Spelen.

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna