Västra Bergen - Fragrant Hills Park

Inte så långt ifrån Sommarpalatset ligger Västra Bergen som är en underbar rekreationsplats för Beijingborna, det är bara cirka 20 kilometer från centrum till Västra Bergen. Alldeles vid foten av berget ligger Xiangshanparken eller "De väldoftande bergens park". Vi checkade in på "Xiang Shan Villa" som ar ett konferenshotell i området. Helt OK rum med alla bekvämligheter, inklusive luftkonditionering, för 290 RMB/kronor natten (I Kina är alltid priset på hotell per rum och inte som i Sverige per person). Pa kvällen blev det en promenad i denna lilla förort som har en huvudgata med massor av små affärer, barer och restauranger som håller öppet mycket sent på kvällarna. Lite annorlunda att promenera omkring här eftersom gatubelysning helt saknas och på det stora torget utanför ingången till parken är helt mörkt, men trots det sitter massor av folk där i grupper och pratar. Vi hittade sedan en trevlig restaurang som drivs av en kinesisk man och en thailändsk kvinna. Jättegod europeisk mat i form av spagetti med tonfisk blev det for min del.

Dagen efter gick vi in i Xiangshanparken. Det ar ett dagligt nöje for otaliga Beijingbor att gå den långa vägen upp till toppen på 557 meter (Rökelsekarets topp). Hela parken ar i övrigt vackert kuperad med små sjöar, tempel och paviljonger lite har och var. Det finns en linbana till toppen, men vi bestämde oss for att gå upp och det var nästan lika jobbigt som Kinesiska muren, fast det tar inte sa lång tid. Vi tog cirka en och en halv timme på oss till toppen och där kunde vi sedan njuta av utsikten, trots att det var lite disigt. Så ända in till skyskraporna i centrum såg man tyvärr inte. En ordentlig lunch blev det sedan i en av restaurangerna i parken, fast det var ratt sent på eftermiddagen så det blev en kombinerad lunch och middag. Fragrant Hills Park är ett fantastiskt område att bara strosa runt i och upptäcka nya platser. Efter ytterligare en promenad blev det ett par kinesiska öl på en annan restaurang samtidigt som den lite svala kvällsvinden började komma, vilket gjorde att det blev uthärdligt och underbart att bara sitta och känna vinden efter den varma dagen.

Morgonen efter tog jag faktiskt en löptur från hotellet upp till toppen. Trots att klockan bara var 06.30 så vandrade tusentals kineser uppför berget. Denna dag verkade det mest vara yngre personer, men åldrarna varierade från fem år till åtminstone 80 år. Det var dock lite svårt att springa, dels för att det går så kraftigt uppför och dels för att jag hela tiden var tvungen att kryssa mellan gående kineser. Liksom dagen innan såg jag inte en enda västerlänning, utan detta verkar vara ett folknöje enbart för kineser. Det tog exakt 35 minuter från hotellet upp till toppen, fast då hade jag troligen valt den jobbigaste vägen upp för sista tredjedelen var bara en enda lång ringlande brant trappa. Det finns annars massor av alternativa vägar upp till toppen, det är bara att välja. Tyvärr hade jag inte kameran med mig under löpningen, annars hade jag kunnat få några bra bilder in mot Beijing centrum eftersom det denna morgon inte låg något dis mellan bergen och staden. Lite lättare sedan att efter några minuters vila omväxlande springa och gå ner mot hotellet, valde dock en alterntiv lite längre väg så det tog nästan lika lång tid tillbaka som upp till toppen.

Xiang Shan Villa
Vi bodde i Xiang Shan Villa som är ett trevligt konferenshotell. Fräscht rum med luftkonditionering kostade bara 290 RMB/kronor per natt.


Huvudgatan i den lilla förorten nedanför berget. Gatan leder upp till ett stort torg där ingången till parken finns. Observera att det inte finns någon gatubelysning, så det är rejält mörkt på kvällarna!


En bild tagen uppe på toppen av Västra Bergen. På toppen finns bl a en pagod och ett litet tibetanskt tempel.


Ännu en bild från toppen, man kan tydligt se diset som ligger över Beijing en stor del av året.


Vill man inte gå uppför berget finns linbana som alternativ

Lunch i Fragrant Hills Park
En god kombinerad lunch och middag blev det en av dagarna på en restaurang i parken


Överallt i parken finns otaliga små oaser som denna där man kan sätta sig och koppla av.


En skymningsbild på toppen av Västra Bergen som är tagen nerifrån parkområdet. Det är en bra bit att gå innan man når toppen på 557 meter.

Google

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna