Himmelska Fridens Torg

Himmelska Fridens Torg (Tiananmen Square) i centrala Beijing är världens största torg. Torget ligger just utanför Förbjudna Staden och dess ingång genom Himmelska Fridens port. Himmelska fridens torg är 880 meter från syd till norr och  500 meter från väst till öst, d v s eller 440 000 kvadratmeter (44 hektar). Största delen av torget är en stor öppen yta och omges av imponerande byggnader som till största delen byggdes på 1950-talet. Torget är så stort att mer än en halv miljon människor kan samlas där. Det är mycket enkelt att ta sig dit med tunnelbanans linje 1 och man kan välja att stiga av vid Tiananmen West eller Tiananmen East beroende på från vilken riktning man vill gå upp på torget.


En översikt av Himmelska Fridens Torg från sydost. Här finns plats för en halv miljon människor.

På södra delen av torget ligger Mao Zedongs mausoleum som byggdes efter att Mao avlidit 1976, invigningen skedde på årsdagen av hans bortgång den 9 september 1977.


Mao Zedongs mausoleum i södra delen av Himmelska Fridens Torg. Här är köerna normalt sett mycket långa, men ovanstående bild är tagen under sommarmånaderna då mausoleet håller stängt. Man behöver dock inte oroa sig över köerna för ett besök går ändå mycket snabbt under de tider det är öppet. Dock får man varken ta med sig kameror, väskor eller vätskor utan sådana måste lämnas i en särskild förvaring innan man ställer sig i kön.

I norra änden av torget ligger Himmelska Fridens Port som är ingång till Förbjudna Staden. Maos porträtt hänger över huvudingången till staden, men den vägen kan inga turister gå in där. Däremot är det ett oerhört populärt ställe för både kineser och utländska turister att fotograferas med Maos porträtt i bakgrunden. Det var från balkongen ovanför porträttet som Mao Zedong utropade Folkrepubliken Kina den 1 oktober 1949. Själva podiet han stod på vid utropandet finns att beskåda på det intressanta Militärmuseum i Beijing som bara ligger ett litet antal tunnelbanestationer (station Military Museum) västerut på linje 1, så det går utmärkt att kombinera med ett besök på Himmelska Fridens Torg.


I norra änden av torget finns en plats där många vill bli fotograferade med Changan-avenyn, Himmelska Fridens Port och Maos porträtt i bakgrunden. Just på denna plats finns även många "professionella fotografer" som erbjuder sig att fotografera och sedan säljer bilderna, men de verkar helt inrikta sig på att sälja till kinesiska kunder.


På andra sidan avenyn kommer man betydligt närmare själva porten till Förbjudna Staden och här väljer de flesta att ta sina foton. Har faktiskt aldrig sett några fotografer som säljer foton här, så det är möjligt att de måste hålla sig på själva torget på andra sidan avenyn.

På torgets västra sida ligger Nationalförsamlingen med Folkets stora sal, dvs Nationalförsamlingens sessionssal. Detta är Beijings största byggnad och i själva sessionssalen finns plats för tio tusen människor. Det är öppet för allmänheten att besöka byggnaden men alla måste följa samma väg från ingång till utgång.

Nationalförsamlingen ligger på västra sidan om Himmelska Fridens Torg i Beijing
Nationalförsamlingen ligger på västra sidan om Himmelska Fridens Torg

Mitt emot Nationalförsamlingen på torgets östra del ligger Nationalmuseum som är en imponerande 300 meter lång byggnad. Byggnaden blev klar 1959 i tid till tioårsfirandet av Folkrepubliken Kina. Museet har just genomgått en ordentlig renovering och har nu en yta på 150 000 kvadratmeter.


En bild på långt avstånd av Nationalmuseum på torgets östra sida

Det finns även många fler intressanta byggnader runt torget, men ovanstående fyra är de största och mest imponerande. Själva torget är ju annars helt öppet förutom att mitt på torget reser sig en 37,94 meter hög minnessten i granit över Folkets Hjältar (Monument to the People´s Heroes) som slutfördes 1958. På granitpelaren  finns kalligrafier av både Mao Zedong och Zhou Enlai samt inristningar från Kinas historia.


Monumentet över Folkets hjältar med Nationalförsamlingen i bakgrunden

Allra mest folk (framförallt kineser) samlas det på torget vid solens nedgång då den kinesiska flaggan halas ned från en hög flaggstång framför Himmelska Fridens Port. Även när flaggan hissas upp vid varje soluppgång samlas många människor där, men just kvällarna är det massor av turistande kineser som samlas där.


Här har flaggan halats ned från den höga flaggstången till vänster en dag i augusti 2007 och militärerna som sköter detta marscherar tillbaka över den väldiga Changan-avenyn som helt stängs för trafik under den tid flaggan hissas upp på morgonen och halas ned på kvällen.


Folklivet är helt enormt på denna plats varje dag när flaggan halas ned och det är något som alla kineser måste uppleva åtminstone en gång i sitt liv. De gånger jag har varit där har det mestadels varit besökare från andra provinser i Kina som vill uppleva detta.

Google

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna