Hutongerna - Beijings ursprungliga bebyggelse

Det mesta av Beijings ursprungliga bebyggelse har jämnats med marken för att ge plats åt moderna byggnader och skyskrapor. Dock finns det fortfarande ett par områden kvar i stadens centrum och några av dessa kommer att finnas kvar. Alldeles norr om Beihaiparken ligger ett sådant område som inte kommer att rivas.

Områdena med den gamla bebyggelsen kallas hutonger och är uteslutande enplanshus med gemensam gård och trånga gränder. Otroligt nog lär det fortfarande bo två miljoner människor i de hutonger som finns kvar. Det går inte att komma in med bilar, så det ar cykeltaxi eller att gå som gäller. Jag hade tur och fick en specialguidad tur på drygt en timme med en engelskspråkig guide som visade runt och vi besökte även en familj som bor där. Man kan ju tänka sig att det är fattiga människor som bor här, men just detta område var det tydligen lite status att bo i (och det ligger ju mitt i centrum) så det är många höga partifunktionärer och militärer som bor här. Bostäderna är givetvis väldigt små, den vi besökte var på 33 kvadratmeter för tre personer. Man, hustru och tonårsbarn. Jag kände dock till rätt mycket om hutongerna eftersom jag läst Catharina Lilliehööks fantastiska bok "Mei Wenti" som till största delen handlar om de två ar hon bodde i detta område).

Vi besökte också Trumtornet som ligger på en kulle mitt inne bland hutongerna och fick en vidunderlig utsikt dels över hutongerna och dels över Beijings skyline med skyskrapor i fyra väderstreck.


Beijing Hutong Tour Co., Ltd är det ursprungliga företaget som började med dessa turer bland hutongerna. Det finns dock även en del andra företag som kopierat konceptet med cykelturer i hutongerna, men om du kan välja så rekommenderar jag Beijing Hutong Tour Co.


Utanför hutongerna står rader med cykelrikshor uppställda


Här är den man som vi åkte runt med, det såg tungt ut, men han hade jobbat med detta i många år så det var inga problem trots att det var en otroligt varm dag.


Trumtornet lite på avstånd, det ser inte så högt ut, men utsikten är fantastisk från det stället där människorna på bilden står


För att komma upp i trumtornet var det ovanstående långa branta trappa med 69 trappsteg som först måste besegras.


Vi hade tur när vi kom upp i tornet så vi fick bevittna när man slog på trummorna, vilket bara sker vid vissa givna klockslag.


Utsikt över en del av hutongområdet med Beijings skyline i bakgrunden.


Ännu en utsikt från Trumtornet. Till vänster syns det s k Klocktornet (Zhonglou). Klocktornet är från 1400-talet men förstördes en gång i en brand och byggdes upp på nytt under 1700-talet.


Ännu en utsikt från Trumtornet. Mitt i bilden längst bort syns toppen på Jingshanparken varifrån man har en ännu bättre utsikt! Mannen till höger är min guide som i en timme berättade om hutongerna och området runt omkring.

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna