Kinesiskt öl är jättegott!

En av överraskningarna vid första besöket i Kina var att ölen som finns där är jättegod. I Beijing är det framförallt Tsingtao (eller Qingdao som den också kallas) och Yanjing som är väldigt populära och båda är mycket goda. För min egen del blev det en av de många olika Tsingtaoölen som blev favorit, men Yanjing, som är det lokala ölet som tillverkas i Beijing, är smakar också väldigt fin! Den tredje ölen på bilden är Harbin som är en ljus öl från norra Kina som också var mycket god. Fast detta är bara tre exempel på god kinesisk öl, det finns massor av andra märken också, t ex Snow Beer som är väldigt populär. Sen finns det givetvis lokala bryggerier i alla provinser över hela Kina som gör god öl. Ska försöka komplettera denna artikel senare med lite fler märken och omdömen.

Rent generellt kan man säga att den kinesiska ölen är alkoholsvagare än den svenska starkölen och om man kollar i affärernas utbud är det i regel alkoholhalter mellan 3,5 och 5.1 procent för de kinesiska ölen, dvs ungefär motsvarande gammal hederlig svensk mellanöl. I varuhusen finns givetvis även europeisk och amerikanska ölsorter, men då till betydligt dyrare pris än den kinesiska motsvarigheten. Om du köper 35,5 centiliter öl i en kinesisk affär kostar den bara två-fyra kronor beroende på märke och den är faktiskt inte så mycket dyrare på enklare restauranger eller matställen heller.

Den enda kinesiska öl som säljs på Systembolaget är flaskor med 33 centiliter Tsingtao Beer (81431) som importeras av Juvinum Vin, Öl & Sprithandel AB. Flaskorna kostar 14,60 kronor per styck på Systembolaget, men finns bara i Beställningssortimentet och man måste beställa minst 24 flaskor. Mer information från Systembolaget här!


Tre mycket goda kinesiska ölsorter som jag provat i Beijing. Från vänster Tsingtao, Yanjing och Harbin.


Här tre andra exempel på kinesiskt öl. I regel säljs ölen i burkar om 35,5 centiliter, men det finns även vissa märken som har 50-centilitersburkar, men vanligast är flaskor på 60 eller 64 centiliter.

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna