Går det att lära sig kinesiska?

Inför första besöket i Kina sommaren 2007 hade jag inte ens tänkt tanken att försöka lära mig kinesiska (mandarin), men efter att jag kom hem gick det upp för mig att det nog inte är så svårt som det verkar att lära sig detta språk. Jag gick därför en kort nybörjarkurs på Folkuniversitetet i Karlskrona hösten 2007. Det var cirka en och en halv timme vid tio tillfällen så det var inte mycket jag hann lära mig. Tanken var dock bara att jag skulle lära mig lite grunder och sedan fortsätta med självstudier. Kursen var bra upplagd med bra lärare och bra studiematerial på svenska. Den lärobok vi använde var "Kinesiska - språket i Mittens rike" av Johan Björkstén. Det är en rätt tjock bok på 432 sidor som lämpar sig mycket väl för självstudier. Till boken finns även en övningsbok "Kinesiska - språket i Mittens rike - övningsbok" på 95 sidor och även två CD-skivor som köps i en separat box. Jag tycker det var lite svårt att komma igång, men när man väl är igång så flyter det på bra

Här finns länkar till dessa böcker och CD-skivorna hos . Läroboken kostar 321 kronor och övningsbok respektive CD-skivor kostar 176 kronor per styck. Funderar du på att lära dig kinesiska så rekommenderar jag varmt denna lärobok och att du åtminstone köper CD-skivorna också. Övningsboken är inte lika viktig i början, men kan köpas till senare. Upplagorna är helt nya, läroboken från 2007 och övningsbok och CD från 2009.

Kinesiska - språket i Mittens rike   Övningsbok   Dubbel-CD

Kina är ju stort som hela Europa så det finns naturligtvis många olika språk och dialekter i landet. Mandarin är dock vad man kan kalla rikskinesiska och alla kineser får lära sig mandarin i skolan oavsett var de bor. Det innebär att alla kineser förstår mandarin, men alla pratar inte mandarin. Mandarin pratas framförallt i Beijingområdet och lär man sig bra mandarin så säger många att man har en bra "Beijingdialekt". Det största språket förutom mandarin är annars kantonesiska som pratas i södra Kina. Det är en helt annan dialekt som har sex toner och som jag tycker verkar betydligt svårare att lära. Så funderar du på att lära kinesiska så är det mandarin du ska satsa på, främst därför att det är enklare och för att i princip alla kineser kommer att förstå vad du säger.

Mandarin är ett så kallat tonspråk, det vill säga att ord som uttalas på samma sätt men med olika ton betyder olika saker. Det exempel som används i alla läroböcker i mandarin är nedanstående för ordet "ma", som betyder helt olika saker, beroende på hur man säger det:

妈 mā (ton 1) betyder "Mamma". Tonen utalas "rakt"

麻 má (ton 2) betyder "Hampa". Tonen ska "höjas" och låter ungefär när man blir förvånad och säger "vá?".

马 mǎ (ton 3) betyder "Häst". Tonen sänks först och höjs sedan.

骂 mā (ton 4) betyder "Skälla". Tonen är kort och uttalas som ett kort militäriskt ”ja!”.

吗 ma är ett tonlöst frågesuffix och är samma sak som ett svenskt frågetecken.

Det kan ju verka svårt med tonerna, men det är ju väldigt sällan man bara säger ett enda ord, så även ifall man missar någon ton så framgår betydelsen oftast av sammanhanget som ordet sägs.

Det är faktiskt så att kinesiska är ett lätt språk att lära. Att så många, inklusive mig själv tidigare, tror att det är svårt är naturligtvis de konstiga tecknen och att språket låter så annorlunda. Till skillnad från många andra språk är grammatiken i mandarin mycket enkel eftersom det inte finns några böjningar av verb, ingen skillnad på ental och flertal och inga tidsformer. Det som tar tid att lära är naturligtvis alla konstiga tecken. Det viktiga med tecknen är att man lär sig "rätt" tecken, för i så fall räcker det att lära sig 500 tecken så kan man läsa upp till 80 procent av en text eller dagstidning. Alla kinesiska tecken har sin motsvarighet i ljudskriften pinyin som är ett transkriberingssystem för mandarin. Det är också pinyin som används när kineserna skriver sina tecken på tangentbordet. Om man tar exemplet ovan och skriver in "ma" på ett kinesiskt tangentbord så får man fyra förslag på kinesiska tecken enligt ovan (i detta fall fem eftersom "ma" även kan vara ett tonlöst frågetecken) och man väljer sedan vilket av tecknen det ska vara och skriver sedan vidare. Kinesiskt språkstöd finns i både Windows XP, Windows Vista och Windows 7 och är mycket lätt att aktivera. För egen del kan jag skifta mellan svenskt och kinesiskt tangentbord enbart genom att hålla ned Alt och Shift samtidigt (men det måste aktiveras först).

För egen del satsar jag dock inte så mycket på att lära mig tecken just nu utan koncentrerar mig på att lyssna och prata. Det finns otroligt mycket att hitta på nätet när det gäller att lära sig mandarin. Allt från gratiskurser och otaliga klipp på YouTube till fullständiga kurser som kan vara rätt dyra. Ett bra sätt att komma igång är att kolla på YouTube! Sök på "Learning Chinese Mandarin" så hittar du tusentals klipp och många är faktiskt riktigt bra!

Den svenska DVD-filmen "Kopps" hittade jag på ett varuhus i centrala Beijing! Tror den kostade 18 yuan (samma i kronor). Den går att lyssna på med svenskt tal, men just nu sitter den i DVD-spelaren med kinesisk dubbning (och även kinesisk text). Det är ett mycket bra sätt att lära sig förstå kinesiska genom att lyssna så mycket som möjligt!


Jag ska försöka utveckla denna sidan lite mer så småningom och berätta lite mer om hur mina självstudier i mandarin går. Har tyvärr haft alldeles för lite tid till studier under vår och sommar 2009 då jag mycket hastigt och oväntat blev inhyrd hos min tidigare arbetsgivare - ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till! Men nu är det höst och de har anställt två nya medarbetare, så nu blir det mer tid till att lära mandarin och att åka tillbaka till Beijing.

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna