Longtanparken i Beijing

Torsdagen den 13 mars 2008 var en underbar vårdag i Beijing med helt klarblå himmel. Med tanke på vädret var det en helt perfekt dag att besöka en av Beijings många parker. Det blev Longtanparken, som ligger i sydöstra delen av Beijing, just innanför Andra Ringvägen, vilket är det som brukar betraktas som gränsen mellan centrum och förorter i Beijing.

Longtanparken håller öppet mellan klockan 06.00 och 22.00 och inträdet är två yuan, vilket är mindre än två kronor. Det går även köpa månadskort för fem yuan och Beijingbor kan även köpa ett säsongskort för 15 yuan. Parken är mycket vacker med tre små sjöar inbäddade bland vackra byggnader, områden med träd och växter samt områden för speciella aktiviteter. Parken är alltid fylld av Beijingbor som promenerar eller går i långsam takt samtidigt som de utför olika rörelser och jag såg t o m några enstaka som sprang. Bland övriga aktiviteter som pågick märktes t ex tai-chi, pardans, operasång(!), bordtennis (eller ping-pong som det heter i Kina), drakflygning, kortspel, kalligrafiskrivning med vatten på betongen, badminton och även jonglering med en leksak som ser ut som en badmintonboll fast den är tyngre. Har själv en sådan hemma och tycker att den är jättesvår att jonglera med men jag behöver nog träna bättre för här stod 60-70-åriga herrar och damer och både sparkade och klackade bollen mellan varandra på ett imponerande sätt!


Inträdesbiljetten till Longtanparken. Jag har löst rätt många sådana under mina vistelser i Beijing!


En vy inifrån Longtanparken med en av de tre sjöarna i förgrunden


En bild från mars 2008, det är dansövningar i Longtanparken, jag minns faktiskt inte vilken dans det var just på denna bild, men det var allt från tangon till cha-cha som övades.


Här en paviljong i Longtanparken i mars 2008 där man övade operasång tidigt en förmiddag!


Vad står alla dessa män och tittar på?


Jo, drakflygning är populärt och du kan se detta överallt i Beijing


Den här mannen går varje dag till Longtanparken för att skriva sina vackra kalligrafitecken (om det inte regnar - vilket det sällan gör i Beijing). När de har torkat bort börjar han helt enkelt skriva en ny omgång.


Några damer och herrar som sparkar en "boll" mellan sig på ett minst sagt imponerande sätt. Jag har själv testat och det är väldigt svårt. Det är som en badmintonboll fast lite tyngre. En del är helt otroligt skickliga på detta!


Som i alla andra större parker finns det givetvis flera "motionsanläggningar" där i första hand äldre och yngre personer tränar på olika sätt.


Det är annars enkelt att hitta en lugn och avskild plats i Longtanparken ifall man vill vara helt för sig själv och meditera eller utföra rörelser helt på egen hand.

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna