Panjiayuans antikmarknad

Panjiayuan Antique Market är en jättelik antik- och loppmarknad som ligger i sydöstra Beijing, alldeles innanför Tredje Ringvägen. Det är den absolut största marknaden av detta slag i Beijing och under ett enormt tak trängs hundratals affärer och affärsstånd som säljer allt från gamla antikviteter till nytillverkade saker i gammal stil. Det finns även speciella avdelningar med böcker, affischer, kinesiska serietidningar o s v. Bästa dagarna för ett besök är lördagar och söndagar då nästan alla affärer har öppet och det är då även flest tillfälliga försäljare på plats. Det mesta som bjuds ut till försäljning är prissatt, men tänk på att det i regel går att pruta rejält!

Öppettiderna är vardagar 08.30-18.00, men då är som sagt inte så många försäljare på plats. Passa på att göra ett besök lördag eller söndag då det är öppet mellan 04.30 och 18.00. Precis som på svenska loppmarknader gör man bäst "fynd" tidigt på morgonen. Men det är naturligtvis svårt för oss svenskar att göra fynd här utan jag tycker mest man ska besöka denna marknad för själva upplevelsens skull. Med tunnelbanan tar man sig dit via slutstationen för linje 10 (ljusblå linjen), Jinsong Station. Gå upp från tunnelbanan vid den sydvästra uppgången och man kan därifrån gå cirka 500 söderut till "Panjiayuan Bridge" där marknaden ligger. Vill man inte gå kan man hoppa på buss 28 och åka en hållplats söderut. Arbete pågår att förlänga tunnelbanans linje 10 så att slutstationen blir Panjiayuan i stället för Jinsong. Detta arbete beräknas vara klart år 2012.


Här finns bland annat tavlor och halsband


En översikt över en av de många gångarna mellan det jättelika taket.


I inomhusdelen fanns bl a denna "affär" med gamla kinesiska serietidningar.


I inomhusdelen där de fasta försäljarna håller till hittar man bland annat vackra kinesiska tyger.


Här är det gamla böcker som bjuds ut till försäljning, dock i princip enbart kinesiska. Jag hittade dock överraskande nog en bok om Göteborg som var på svenska.


Kinesiskt porslin och keramik är ju världsberömt så det finns givetvis också här. Vad som är nytillverkat och gammalt är dock svårt att avgöra om man inte är expert på området.


Gamla möbler, eller möbler i gammal stil finns det gott om, framförallt i inomhusmarknaden. Här en annan försäljare som erbjuder mindre träskåp och gamla rustningar i en salig blandning.


Gamla souvenirer med Mao finns givetvis här också, precis som på alla andra marknader.


En översikt från en liten del av utomhusmarknaden.

Google

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna