Anmälan till lokala polisen

Om man bor på hotell i Kina så skickar hotellet automatiskt information till den lokala polisen om vem som bor på hotellet. Det som inte är lika känt är att om man ska bo hos kinesiska vänner eller utländska vänner bosatta i Kina så måste man göra en anmälan om detta på den lokala polisstationen. Anmälan ska göras inom 24 timmar efter ankomsten till Kina och inför mitt besök i juni 2008 fanns det skyltar liknande den nedan uppsatta i alla trappuppgångar och ute på gatorna. Det var det förhöjda säkerhetsläget inför Olympiska Spelen som gjort att man då gick ut med denna kampanj. Om jag förstått det rätt har alltid denna regel funnits, men vid kortare turist- eller släktbesök på upp till ett par veckor har det inte varit nödvändigt. Men nu var läget annorlunda så jag tyckte det kändes bra att traska iväg till polisstationen efter ankomsten och det tog väl cirka en halvtimme att ordna att få sitt "Registration form of Temporary Recidence". Fick gå mellan ett par olika avdelningar i olika hus, men det kändes helt OK!


Detta var närmaste polisstation för min del. Har man väl gått igenom proceduren första gången så går det betydligt snabbare vid nästa besök.

Man ska ha med sig passet samt två passfoton och sedan får man fylla i en blankett med personuppgifter och var man ska bo. Vid första tillfället man gör en sådan registrering behöver också lägenhetsägaren visa upp sitt kontrakt på lägenheten. Har man en gång gjort en sådan registrering så är det bra om man tar med sig det tidigare "beviset" vid nästa registrering. Om allt är som vid förra besöket behöver man då inte gå mellan olika avdelningar utan det går att få ett nytt "Registration form of Temporary Recidence" direkt. Glöm dock inte foto samt kopia av pass och kopia av sidan i passet med visumet. En gång missade jag att ta med kopia på visumsidan, men det löstes enkelt genom att det fanns en liten butik på andra sidan gatan som hade kopieringsmaskin.

Efter att ha läst lite i olika forum på nätet, verkar det som reglerna kan variera lite mellan olika polisstationer, men säkrast är alltid att åtminstone gå till polisstationen och fråga. Det kostar inget att få detta bevis och skulle man inte ha ett sådant vid en poliskontroll så riskerar man 500 Yuan i böter. Fast jag vet inte om det är lägenhetens ägare eller utlänningen som drabbas av böterna? Man bör ha detta bevis med sig i plånboken när man vistas i Beijing. Jag har dock inte råkat ut för att någon velat kolla varken pass eller detta papper. Inför OS var det väldigt många kontroller, t ex på Himmelska Fridens Torg, men det verkade vara enbart kineser som kontrollerades. För egen del brukar jag nöja mig med en kopia av passet plus en kopia av "bostadsbeviset" i plånboken.


Skyltar som denna fanns uppsatta i alla trappuppgångar och ibland på väggar utomhus i juni 2008. Text på kinesiska, engelska, japanska och ryska.


Här är baksidan på mitt "Registration Form of Temporary Residence" som man får efter att ha fyllt i en blankett och även bifogat passfoto. På framsidan finns personuppgifter och hur lång tid detta bevis gäller samt en vacker röd stämpel.

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna