Billiga resor till Beijing och Kina

Oj, vad billigt det verkar bli att åka till Beijing under våren 2009!

Jag brukar själv alltid åka till Beijing med SAS från Kastrup, dels för att planet går direkt till Beijing och dels för att jag kan ta tåget från Karlskrona till Kastrup så att säga "dörr till dörr". Jag har bara fem minuters gångväg hemifrån till stationen i Karlskrona och tåget går direkt till Kastrup där jag bara har att ta rulltrappan upp från perrongen för att kunna lämna bagaget och gå igenom säkerhetskontrollen. Incheckning och val av sittplats gör man enklast hemifrån med början 22 timmar innan avresa.


En av många ingångar till Terminal 3 vid Beijing Capital Airport. Detta var under några månader 2008 världens största byggnad med en golvyta på närmare en miljon kvadratmeter.

Jag har ju märkt att det varit betydligt färre som åkt med SAS under mina två senaste resor till Beijing. Tidigare var planen alltid totalt fullsatta, men senast var det knappt halvfullt i Economy Class. Priserna för att flyga direkt från Köpenhamn till Beijing har varierat mellan 6 800 och 8 600 kronor de gånger jag har rest. SAS har även ett direktflyg från Stockholm till Beijing som går nästan exakt samtidigt och priserna från Stockholm brukar ligga ungefär en tusenlapp lägre.

Att flygbolagen skulle sänka priserna nu när det är ekonomiskt kärva tider hade jag nog tänkt tidigare, men jag blev ändå förvånad när jag kollade runt bland nätresebyråerna och även på SAS hemsida.

Vid sökning på Boka din resa med SAS på några slumpmässiga datum i mars 2009 går det att flyga fram och tillbaka till Beijing för cirka 5 500 kronor från Köpenhamn och från Stockholm/Arlanda kan man hitta direktflyg tur och retur för  under 5 000 kronor!


En bild från Beijing Capital Airport. Här står ett av de två SAS-plan som i princip dagligen flyger mellan Beijing och Skandinavien. Ett plan går till Köpenhamn och ett till Stockholm med start nästan samtidigt.

Kollar man sedan vidare på nätresebyråerna kan man faktiskt hitta resor ännu billigare! Nätresebyråerna säljer givetvis även biljetter för SAS och priserna är ungefär desamma som om man köper direkt på SAS hemsida. Påslaget är mindre än en hundralapp jämfört med att beställa hos SAS direkt. En fördel att beställa via nätresebyråerna kan annars vara att du kan boka hotell samtidigt och sy ihop en egen paketresa. Att bo på hotell i Beijing, eller överhuvudtaget i Kina, är mycket billigt jämfört med i Europa. Det är lätt att hitta ett bra boende i Beijing för mellan 300 och 400 kronor natten och då talar vi om pris per rum, inte per person som man alltid betalar i Sverige. Vill man betala lite mer kan man bo riktigt lyxigt för cirka 800 kronor per rum, men jag tycker normala rum för 300 till 400 kronor är helt perfekta. Observera dock att det aldrig ingår frukost på vanliga kinesiska hotell.

Ser också att Air China numera tycks ha en egen direktflight från Stockholm till Beijing och den är det billigaste alternativet för 4 676 kronor tur och retur. Air China ingår ju annars i Star Alliance och deras direktflighter har tidigare varit i samarbete med SAS och på deras flygplan, fast nu verkar Air China ha en egen tur från Stockholm som går ett par timmar tidigare. Jag har flugit med Air China inrikes i Kina och det fungerade perfekt, så jag skulle inte vara orolig över att flyga med detta bolag från Sverige.

Våren 2009 går det även att ta sig till Beijing via t ex Air France, KLM och Finnair som har mycket billiga Kinaresor. Nackdelen är dock att du måste byta flyg en gång på både ditresan och hemresan. Air France åker via Paris, KLM via Amsterdam och Finnair via Helsingfors.

Jag tycker det fungerar utmärkt att boka flyg via nätresebyråerna och jag tycker  är en lätt och överskådlig sajt, men jag har även köpt flygbiljetter via  vid flera tillfällen. Har bl a åkt till Amsterdam med KLM, Barcelona och Nice med Sterling och till Manchester med British Airways och bokat flygresorna via  och allt har fungerat helt perfekt!

De gånger jag behöver hotell brukar jag boka detta via  (numera helt på svenska) och det har alltid fungerat förträffligt. Men som sagt fungerar det utmärkt att sy ihop en paketresa direkt via t ex   eller .

En annan sajt som jag brukar använda ibland för att söka resor är Travelstart och har du inte testat nätresebyråer tidigare kan du exempelvis prova att söka resor direkt i nedanstående formulär:

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna