Silk Street Market

Silk Street Market, eller Sidenmarknaden, är den största och mest kända marknaden i Beijing. Den ligger i korsningen mellan Dongdaqiao Lu och Jianguomenwai Dajie. Enklaste sättet att komma dit är att ta tunnelbanans linje 1 till stationen Yonganli. Du kommer rakt in i marknaden när du går upp från tunnelbanan.

Silk Street Market startade redan 1985 och var då en utomhusmarknad, men den har nu flyttat inomhus. Det är en jättelik marknad i sex stora plan där allt från elektronik till kläder säljs. Ingenting ar prissatt utan alla köp är en förhandling mellan säljare och köpare. Försäljarna är extremt påträngande, speciellt mot västerlänningar. Det var mest kul att gå runt och kolla lite och efterhand lärde man sig att det går att pruta rejält, fast jag föredrar nog att handla där det är fasta priser. En del inköp blev det, t ex Bjorn Borg- och Calvin Klein boxer shorts där slutpriset blev drygt en tia styck vilket var överkomligt (sen är det kanske inte den riktiga varan eller samma kvalitet som original, men det spelar ju inte så stor roll med tanke på priset). Köpte även en kinesisk landslagströja i bra kvalitet. Utgångsbudet var 300 yuan, men jag sa redan från början att jag kunde ge 100 yuan och priset kröp närmare och närmare 100 yuan och till sist fick jag den för detta belopp. Fast säkert kunde jag fått den ännu billigare, men det kan nog vara en rätt bra regel att säga att en tredjedel eller en fjärdedel av utgångspriset är rimligt, åtminstone när det gäller kläder. Det finns även en stor elektronikavdelning med all sorts elektronik, t ex minneskort till kameror och liknande går att hitta mycket billigt! I bottenvåning på Silk Market finns även en Supermarket där det dock gäller fasta priser. Vi handlade bl a några DVD-filmer för 10 yuan (samma i svenska kronor) t ex senaste filmen med Mr Bean som vi sedan kunde se på kvällen.


En bild från tygavdelningen på Silk Street Market. Här kan man en kostym eller en skjorta sydd helt efter sin egen kropp. Man tar helt enkelt mått och kan sedan komma och hämta den färdiga varan dagen efter.


Det finns avdelningar för både dam- och herrkläder, men glöm inte att pruta rejält!


Det finns givetvis även souveniravdelningar där du t ex kan köpa porslinsstatyer av Mao eller gamla kejsare.


Avdelningen för klockor på Silk Market. Det går i princip att hitta kopior på alla kända klockmärken och modeller, t ex Breitling, Omega och Rolex. Räkna med att du kan pruta ner priserna till runt en svensk hundralapp för sådana tunga klockor. Dam- och barnklockor hittar man betydligt billigare.

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna