Lokal marknad vid Songyu Beilu

Alldeles i korsningen mellan Songyu Beilu och Wusheng East Road i Chaoyangdistriktet ligger denna stora kinesiska lokalmarknad. Jag har besökt den vid många tillfällen och kollat runt, men jag har aldrig sett någon västerlänning här, så det är nog en marknad enbart för lokalbefolkningen. Här finns precis allting att köpa, allt från levande fisk och kräftor till skor och kläder, frukt, grönsaker och kött. Här sitter också skräddare och syr kläder och alla marknadsstånd ligger i en salig blandning, så de säljer fisk i ståndet bredvid skoförsäljning och skräddare är grannar med köttförsäljarna och så vidare. Det är sällan jag handlat något här, men jag tycker det är underbart att bara gå runt och kolla på folklivet. Marknaden håller öppet tidigt på morgonen och stänger sedan strax innan lunch för att sedan åter öppna sent på eftermiddagen. Denna marknad är väl värt ett besök för att kolla runt på folkliv och varorna som erbjuds, men det finns många liknande marknader över hela Beijing som man kan titta in på.


Ingången till marknaden ligger på Wusheng East Road just i korsningen till den stora gatan Songyu Beilu.


Ett par gångar på marknaden har inget tak över sig...


...men större delen av marknaden ligger under jättelika plasttak och det blir varmt som i en bastu där under. Grönsaker finns det gott om på marknaden och det är faktiskt en rejäl skillnad i storlek mot vad man ser i Sverige.


Ytterligare en översikt där man kan se hur stor marknaden är.


Här ett exempel på hur blandat försäljarna står. Skoförsäljaren har fiskförsäljaren alldeles bredvid sig.


En försäljare som specialiserat sig på barnkläder. Där fanns väldigt mycket att välja mellan!


Här ytterligare en mix av udda försäljningsstånd! Köttdisken är granne med en försäljare av krimskrams. Observera också försäljarnas mopeder som parkerats mitt framför köttdisken!


Kina är ett kontantsamhälle på ett helt annat sätt än Sverige och kineserna föredrar nästan alltid att använda kontantbetalning i alla sammanhang. Annars fungerar det helt utan problem att ta ut pengar i automater och man kan handla med kort i de flesta vanliga affärer, dock ej på marknader som denna.


Här har vi ett par som har specialiserat sig på svampförsäljning. Det fanns många olika svampsorter att välja mellan, men det var inget jag vågade prova att köpa.


Kryddor köper man givetvis i lösvikt!


Vet faktiskt inte exakt vad detta var, men det verkade vara hemlagad saft och honung. I ståndet bredvid skär köttförsäljaren av de bitar kött som två kunder vill köpa.


Här samsas försäljare av krukväxter, kläder och smycken på samma yta.


Färska nudlar har alltid en strykande åtgång på kinesiska marknader


Givetvis hittar man även billiga skor här, dock var det nästan bara kinesiska märken som denna försäljaren kunde erbjuda.


Levande kräftor, musslor och fisk finns det gott om på denna marknad.


Till sist ett exempel från en disk med frukter, bl a äppel och körsbär. Min favoritfrukt i Kina är annars den stora röda drakfrukten i mitten. Har sett drakfrukter i Sverige, men de är bara en fjärdedel så stora och kostar 30 kronor styck. Minns inte vad de kostade på denna marknad, men jag kan tänka mig mellan tre och fem kronor styck. Man delar helt enkelt drakfrukten mitt i tu och sedan äter man det vita fruktköttet med sked. Även de små svarta kärnorna som ligger i fruktköttet går utmärkt att äta. Det är en mild och rätt söt smak och jag tycker de är jättegoda!

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna