Handla på Supermarket i Beijing

Liksom i alla andra av världens storstäder finns det massor av varuhus i Beijing. På de allra flesta är det bara att gå rakt in i och handla vad man vill, men på ett fåtal andra måste man vara medlem och visa upp sitt medlemskort för vakten för att få komma in. Detta gäller exempelvis på det lokala varuhuset Metro i Chaoyangområdet där det blivit en hel del handlande under vistelserna i Beijing. Dock är detta Metrovaruhus mest för "storköp" åtminstone när det gäller livsmedel. I kassan kommer sedan kvittot i form av en A4-sida som sedan ska stämplas av kassören och sedan även stämplas av en vakt innan utgången! Har man handlat mycket så kan man köra kundvagnen så långt det går utanför varuhuset och vagnen tas sedan om hand av anställda som jobbar utanför varuhuset.

Förutom Metro finns t ex även de större varuhuskedjorna Carrefour, Tesco och WalMart representerade med flera olika varuhus i Beijing. På alla sådana varuhus och även i alla mindre livsmedelsaffärer är det bara att gå rakt in och handla. Vill man handla svenska varor finns en liten livsmedelsavdening på IKEA:s varuhus och där kan man t o m köpa både svensk öl och svensk snaps och till jul finns även glögg, julmust mm som behövs på julbordet! När det gäller prisnivåerna i varuhusen är det generellt sätt betydligt lägre priser än i Sverige. Ett par exempel:

Långa pain-riche 2 kronor
Kycklingfilé 20 kronor kilot
50 centiliter starksprit 5 kronor
60 centiliter öl 4 kronor
Ett paket plåster 8 kronor
Frukt och grönsaker kostar i princip ingenting om man jämför med svenska priser

Ett par exempel på ett fåtal saker som är dyrare är framförallt importerade varor, t ex pasta, ost, russin och kaffe.


En interiör från ett av Carrefours varuhus i Beijing.


En bild från en av kassorna på Carrefours varuhus. Lite irriterande kan vi svenskar tycka att det är att kassören efter varje inslagen vara stoppar ner den i en liten kasse så räkna med att det tar betydligt längre tid i kassan än i Sverige.


Frysavdelningen på Metro i Chaoyangområdet. Det är rejält kallt därinne så de blå jackorna till höger sätter man helt enkelt på sig om man vill gå in i frysrummet!


Vill man köpa färsk fisk i varuhusen ser man helt enkelt ut vilken eller vilka fiska man vill ha så plockar personalen upp dessa med en håv! Samma gäller om man vill köpa färska kräftor eller räkor!

Google

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna