Åka taxi i Beijing

Att åka taxi i Beijing är otroligt billigt med svenska mått mätt! När man stiger in i taxin och påbörjat körningen slår chauffören på taxametern och mätaren står då på 10 Yuan (cirka 10 kronor). I det priset ingår de tre första kilometrarna och därefter kostar det 2 yuan (2 kronor) per kilometer.


Här är en bild på några av de vanligaste varianterna av taxibilarna i Beijing. I princip alla taxibilar är tvåfärgade och nästan alla har någon av ovanstående färgkombinationer.


En bild från Tredje ringvägen där man kan se att taxibilarna utgör en stor del av den totala trafiken.

Det är inga som helst problem att få tag på en taxi var du än befinner dig i Beijing. Taxibilarna är det dominerande inslaget i trafiken, jag vet faktiskt inte hur stor del av bilarna som är just taxibilar, men det känns som åtminstone var femte bil man ser är en taxi. Nackdelen med att åka taxi är att det kan ta lång tid, speciellt under rusningstrafiken på morgonen och kvällen blir det långa väntetider i bilköer. En annan nackdel är att i stort sett inga taxichaufförer förstår engelska så ett tips (om du inte kan någon kinesiska) är att ha med bra guidebok (med även kinesiska tecken) där du kan visa vart du vill åka.

Vad jag förstår är det mycket sällan man som turist blir lurad av taxichaufförerna. Dock förekommer viss form av svarttaxi, både med taxameter och utan taxameter. Mitt råd är att aldrig sätta dig i en taxi utan taxameter och även att vara mycket försiktig om det är taxichauffören som tar första kontakten med dig. Vinkar du däremot själv in en taxi på gatan ska det inte vara några problem under förutsättning att du sen kan få chauffören att förstå vart du vill åka.

Alla registrerade taxibilar måste ha namn och bild på föraren väl synlig i taxin. På samma skylt finns även taxibolagets namn och telefonnummer. Ett tips är också att du ta hand om kvittot (piao) efter resan. Kvittot skrivs ut automatiskt, men begär du inte att få det är det inte säkert att chauffören ger det till dig. Kvittot är din enda möjlighet att hitta rätt taxi ifall du skulle ha glömt eller tappat någon i taxibilen.


Interiör från en av Beijings alla taxibilar. Rakt fram syns taxametern där man kan läsa av kostnaden och det blå som syns ovanför passagerarsätet är chaufförens legitimation med bild som måste finnas synlig i taxin.


Ett exempel på ett taxikvitto. Det skrivs ut automatiskt när taxametern slås av och kan bli din räddning ifall du skulle ha råkat glömma eller tappa något i taxibilen!

Vid korta resor inne i centrum klarar man ofta trekilometersgränsen och då blir kostnaden bara 10 Yuan/kronor och det är sällan kostnaden blir större än 30 Yuan. Den resa som alla taxichaufförer vill ha är till Beijing Capital Airport när du ska åka hem. Flygplatsen ligger en bit nordost om Beijing och en resa dit eller därifrån kostar i regel omkring 100 Yuan/kronor, inkluderande en tullavgift på 10 Yuan just innan flygplatsen. Chauffören har sedan även en garanterad resa in till Beijing med någon nyanländ resenär när han ställer sig i taxikön, så på en sån här resa har han chans att tjäna betydligt mer än han skulle göra på småkörningar inne i centrum. Det går visserligen numera att ta tunnelbana till flygplatsen, men har man en stor resväska och mycket handbagage tycker jag det är klokare att ta en taxi. Tunnelbanan Airport Express kostar 25 Yuan/kronor per person så är ni två eller flera, eller om ni har har mycket bagage, så är taxi absolut att föredra.

Hur betalar man taxin? Kontantbetalning är det enda jag sett i Beijing, men vid mitt senaste besök i november 2009 noterade jag att numera har nästan alla taxibilar en liten dekal vid passagerarplatsen i framsätet om att man kan betala med samma lilla ljusblå resekort som man använder i tunnelbanan och på bussar! Detta gör det genast intressant för turister att köpa ett sådant resekort. Om man bara åker tunnelbana och buss finns inte en chans att man skulle hinna resa för de 100 Yuan/kronor kortet kostar under en veckas semester, men kan man använda det i taxin är det faktiskt att rekommendera! Det är oerhört smidigt att åka med kortet i tunnelbana och på bussar jämfört med att köpa biljetter i kassorna. Dessutom ger kortet 60 procents rabatt på bussresor. Betalar man kontant kostar en normalresa 1 Yuan/krona, men med kortet kostar bara bussresan 0,40 Yuan/kronor.

I Kina ger man aldrig dricks vid taxiresor utan det pris som står på taxametern är det som gäller och som chauffören förväntar sig att få.


Ännu en interiör från en resa till Beijing Capital Airport. Strax innan flygplatsen måste chauffören betala en tia i tullavgift och denna läggs till på resans pris. En resa från centrum till flygplatsen kostar omkring 100 kronor.

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna