Trafiken i Beijing

Trafiken i Beijing är helt annorlunda mot i Sverige och jag förstår att man inte automatiskt får köra här med ett utländskt körkort. För inte så många år sedan var cyklar det vanligaste färdmedlet i Kinas huvudstad, men efterhand som inkomstläget förbättras så skaffar alltfler kineser egen bil och sen använder de självklart den till att ta sig in till jobbet i centrala Beijing. Det gör att det blir rusningstrafik på morgonen och kvällen precis som i alla andra storstäder i världen. Just nu byggs dock tunnelbanan ut i en rasande fart och vi får hoppas att detta leder till att fler bilägare väljer detta alternativ för att ta sig till sina arbetsplatser.

Kommer att komplettera denna artikel inom kort...

En översiktsbild från en av ringvägarna i centrala  Beijing
En bild från en av alla trafikköer som för det mesta råder i centrala Beijing. Påfarterna och avfarterna är många från de ringvägar som går runt staden.


En trafikbild från ett av områdena med ursprunglig bebyggelse-


Något som förvånade mig med besöket i Beijing var att det var så otroligt rent och snyggt på gatorna. Visst finns det folk som går omkring och sopar gatorna hela tiden, men främsta orsaken är alla lumpsamlare som samlar upp allt som kan återvinnas. Du ser dem överallt på gator och i parker och de tar gärna emot alla dina tomflaskor eller tomburkar, t o m allt från små pappersbitar till tomma kartonger samlas upp och lagras sedan för att köras iväg till återvinningscentralerna där man får betalt per kilo. Det är inga stora summor som gäller med svenska mått mätt, men för många kineser klarar man att leva på dessa inkomster. Ovan en bild på en rejält överlastad cykel med papper, plastförpackningar, frigolit och säkert även metallburkar på väg mot en återvinningscentral. Det skulle vara intressant att höra vad polisen i Sverige skulle säga om ett sådant ekipage! Observera också att bilden är från en av huvudgatorna mitt i centrala Beijing!


Ytterligare en bild på ett cykelekipage på väg mot att återvinna metall, plast och papper. I detta fall har han en medhjälpare på en egen cykel som skjuter på bakifrån!


Vet inte vad man ska kalla detta för, en mopedbil kanske? Just denna är en av de enklare varianterna jag såg, men det var inte alls ovanligt att dessa ekipage även innehöll hustru och barnet (kineser tillåts som bekant bara att ha ett barn per familj) på pakethållaren. Denna bild och de tre bilderna nedan är från den mycket breda cykelbanan förbi Himmelska Fridens Torg, dock är idag bussar och bilar betydligt fler än än cyklisterna! I bakgrunden på bilden ovan skymtar Maos mausoleum.


Elmopederna eller elcyklarna som på bilden ovan är snabba fortskaffningsmedel för att ta sig fram i Beijing. Dock helt livsfarligt för promenerande människor då de är helt ljudlösa och ovanstående elcykel har åtminstone ett lyse, men jag såg aldrig någon använda dessa lysen oavsett hur sent det var på kvällen.


Detta ser ut som en gammal hederlig svensk (ibland hopfällbar) minicykel från 1970-talet, fast det intressanta med bilden är naturligtvis ansiktsskyddet. Det var väldigt många som hade sådana ansiktsskydd, men jag vet faktiskt inte exakt vilken funktion de har? Observera också att något lyse givetvis inte finns, varken fram eller bak på denna cykel.


En bild som illustrerar att antalet cyklister nu är betydligt färre en bilister och bussåkare i Beijing. Detta är cykelbanan förbi Himmelska Fridens Torg strax efter klockan 18.00 en kväll i augusti 2007.

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna