Åka tunnelbana i Beijing

Tunnelbanan är det absolut snabbaste och enklaste sättet att åka runt i Beijing, detta under förutsättning att du kan använda tunnelbanan för att åka dit du ska. För ett par år sedan fanns bara tre tunnelbanelinjer i Beijing och det var ofta svårt att ta sig dit man ville enbart med tunnelbanan. Idag är det dock helt förändrat sedan sommaren 2008 då de nya tunnelbanelinjerna öppnade.

Vid mitt besök i november och december 2008 upplevde jag en helt enorm skillnad. Nu kan man i princip ta sig precis vart man vill med tunnelbanan, t o m till och från flygplatsen. I mitt fall var det främst tack vare den nya "ljusblå" linje 10 som går från Jinsong till Bagou. Den går igenom nästan alla andra linjer och det är hur enkelt som helst att ta sig t ex till flygplatsen eller Olympiaområdet. Snart nås hela staden och många förorter med tunnelbanan och utbyggnaden fortsätter i rask takt. Totalt finns nu åtta tunnelbanelinjer i Beijing plus den s k Batonglinjen som egentligen är en förlängning på linje 1. Totalt finns hela 108 stationer och längden på tunnelbanan är över 200 kilometer.


Karta över tunnelbanenätet i Beijing som numera täcker i stort sett hela staden

Det finns en bra beskrivning och en mycket bättre karta över tunnelbanan på Wikipedia på denna adress: http://sv.wikipedia.org/wiki/Pekings_tunnelbana

Det finns en säkerhetskontroll vid varje ingång till tunnelbanestationerna och har du med dig en väska måste du köra den genom röntgenmaskinen vid ingången. Det är något man lär sig att göra helt automatiskt, men gör man det inte blir man direkt tillsagd av någon vakt. Det är dock inga problem med att ha med sig t ex vatten eller andra vätskor i tunnelbanan. På varje station finns också en "konstig manick" enligt bilden nedan! Jag antar man placerar misstänkta väskor med bomber i sådana?


I dessa placerar man antagligen väskor eller liknande som innehåller misstänkta bomber.

Vill man åka kontant i tunnelbanan löser man en biljett i automater vid nedgången till varje station. Biljetten kostar 2 Yuan (2 kronor) vilket är en viss prisskillnad mot en enkelbiljett i t ex Stockholm! Man kan även använda samma rabattkort som gäller på bussarna, men det ger numera ingen rabatt, utan 2 Yuan dras från saldot.


Så här såg tunnelbanebiljetterna ut i Beijing i augusti 2007. Till vänster Blå Linje eller Linje 2 och till höger Röd Linje eller Linje 1. Vet faktiskt inte om de ser likadana ut idag då jag numera enbart använder rabattkort.


Rabattkort som gäller på både tunnelbana och buss i hela Beijing. Man kan t o m ringa med detta kort t ex från Beijing Capital Airport och det lär vara på gång att det även ska fungera i taxibilar.

Det är mycket lätt för en västerlänning att åka tunnelbana i Beijing, precis lika enkelt som storstäder i Europa. Det finns mycket tydliga skyltar både i vagnarna och utanför med alla stationsnamn angivna även med pinyin och med latinska bokstäver i vagnarna och utanför. Alla stationsnamn ropas också ut i högtalarna en stund innan vagnarna är framme och man kan även läsa av på en elektronisk display var man befinner sig.


En bild från en av de äldre tunnelbanestationerna i centrala Beijing. På väg till denna station var det en kvinna i 60-årsåldern som reste sig i vagnen och undrade om jag ville ha hennes sittplats! Jag tackade vänligt men bestämt nej! Hon kanske tyckte jag såg trött ut, för detta var dagen efter den långa vandringen på Kinesiska muren i augusti 2007.


Här en bild från tunnelbanestationen Guomao som är en knutpunkt både ovanför och nedanför marken. Här möts linje 10 och den gamla linje 1. Observera att på de nya linjerna finns ingen möjlighet att ta sig ner på spåret. Dörrarna till spåret kan bara öppnas när tåget befinner sig på plats på stationen och har öppnat sina dörrar.


En av in- och utgångarna till ändstationen Jinsong för den ljusblå Linje 10 som går från Jinsong i sydöstra Beijing till Bagou i nordvästra Beijing och längs vägen passerar anknytningar till alla andra linjer.

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna