Vattenkuben - The Water Cube

Nästan lika känd som huvudarenan Fågelboet (The Birds Nest) är den alldeles invid liggande Vattenkuben (The Water Cube) eller som den egentligen heter National Aquatics Center (Nationalarenan för vattensporter).

Vattenkuben färdigställdes redan i slutet av januari 2008 och har 6000 permanenta sittplatser vid huvudbassängen, men under OS var detta utökat med 11000 tillfälliga sittplatser så att hela 17000 åskådare samtidigt kunde titta på simtävlingarna. Under de olympiska tävlingarna var det faktiskt svårare att få tag på biljetter till Vattenkuben än till Fågelboet. Den totala ytan i arenan är hela 80000 kvadratmeter och det finns fem olika pooler för sim- och vattensporter, varav två 50-metersbassänger.

Anledningen till att Vattenkuben blivit så uppmärksammad är naturligtvis den extrema konstruktionen. Arenan är uppbyggd av en rad externa glasväggar i form av hexagoner (sexhörningar) som ser ut ungefär som såpbubblor som sammanfogats. Vattenkuben är helt kvadratisk med 178 meters längd på varje sida och 31 meter hög.


Vattenkuben - The Water Cube från sydost en dag i november 2008


Ingången till Vattenkuben


Ytterligare en exteriörbild där man kan se hur nära varandra Vattenkuben och Fågelboet ligger.


Inträdesbiljetten till Vattenkuben kostade 30 Yuan

Det var i denna arena som Michael Phelps blev historisk, dels genom att ta åtta guldmedaljer i samma OS och dels genom att bli den som totalt tagit flest OS-guld genom alla tider. Hela 25 världsrekord sattes under OS-tävlingarna och orsaken till det är givetvis att simmarna blir bättre och bättre, men även att simdräkterna utvecklats. En annan orsak till de många rekorden anses också vara att huvudbassängen i Vattenkuben är tre meter djup längs hela bassängen, vilket är en meter mer än det normala.


Just när man kommer in i arenan finns möjlighet att köpa Water Cube mineralvatten om man kanske vill ha med sig en flaska hem som souvenir. Annars finns det givetvis också några souvenirbutiker i arenan där man kan handla med sig diverse saker med anknytning till Vattenkuben eller OS i Beijing.


Under vårt besök i november 2008 var själva huvudbassängen omgjord till en konsertsal där man kunde lyssna på musik på kvällarna och med tanke på alla fontäner som syns i vattnet så sprutade det säkert vatten i takt med musiken.


Bredvid själva huvudbassängen ligger även den mindre bassäng där alla
simhoppstävlingarna avgjordes under Olympiska Spelen.


Interiör från Vattenkuben, allt är mycket vackert


Ännu en bild inifrån Vattenkuben, till höger ligger ytterligare en bassäng med full längd (50 meter) som förnodligen är den som mest används för simning efter OS.

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna