Skaffa visum till Kina

För att besöka Kina måste alla svenska medborgare få ett visum från Kinesiska Ambassaden i Stockholm eller från Kinesiska Konsulatet i Göteborg. Det finns olika typer av visum och blanketter beroende på om man åker dit som turist eller för att arbeta eller studera. Om man ska besöka Kina som turist ansöker man lämpligast personligen på ambassaden eller konsulatet. Kostnaden är 220 kronor för ett visum som gäller för en inresa eller 330 kronor om man vet att man ska åka dit två gånger. Det finns även även två andra turistvisum som gäller för obegränsat antal inresor i sex månader (440 kronor) eller obegränsade inresor i tolv månader (660 kronor). Om man lämnar sin ansökan personligen kan man sedan hämta pass och visum efter fem arbetsdagar och betala kontant på plats. Det går även att skicka in ansökan och pass, men då tar det minst tio arbetsdagar innan man vår passet i retur med visat.

Eftersom jag bor i Karlskrona, som ligger 35 mil från Göteborg och jag inte hade några inplanerade besök i Göteborg så körde jag helt enkelt dit tidigt en tisdagsmorgon så att jag var på plats när konsulatet öppnade klockan 09.00. Ansökningshandlingen finns på nätet i form av en .pdf-fil och det är bara att fylla i den och skriva ut på sin skrivare hemma. Sedan klistrar man dit ett foto (typ passfoto) och skriver under ansökan. Man kan ange på blanketten om man vill ha visumet redan samma dag eller dagen efter till extra avgift. Jag angav att jag ville hämta passet med visat samma dag och det var bara att komma och hämta pass med inklistrat visum två timmar senare (till en extra kostnad av 250 kronor). Konsulatet ligger vid Grönsakstorget i centrala Göteborg och nedan kommer en bild på den vackra byggnaden.

Under tiden 14 april t o m 19 september 2008 gällde särskilda regler vid ansökan som innebar att man måste visa upp flygbiljett och hotellbokning för att man skulle kunna få visum. Denna regel gällde dock bara under tiden närmast före OS i Beijing och under OS och Paralympics. Fr o m den 19 september 2008 återgick reglerna till det som gällde före den 14 april, dvs att ansökan måste vara korrekt ifylld och att man har ett pass som är giltigt minst sex månader framåt i tiden. Om du har ett pass av den gamla typen, d v s från tiden före 1 oktober 2005, rekommenderar jag också att du kollar så inte förstasidan sitter lös eller riskerar att lossna. Det är ett vanligt problem med svenska pass, speciellt om de är utfärdade 1999-2003.

Ovanstående gäller om man åker på egen hand till Kina. Åker man med någon organiserad resa via någon researrangör eller resebyrå ordnar de som regel visum åt alla deltagare.

Se ett exempel på ett Kinesiskt visa


En bild på Kinas konsulat som ligger vid Grönsakstorget i centrala Göteborg. Ingången syns längst till höger! Öppettiderna är vardagar 09.00-11.30 (Observera dock att det kan vara stängt om det är någon kinesisk högtidsdag). Vill du ha ditt visum samma dag måste du lämna ansökan före klockan 10.00.

Google

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna