Beachvolleyboll i Chaoyangparken

Beachvolleybollarenan i Chaoyangparken blev rätt berömd under Olympiska Spelen och syntes väldigt ofta även i svenska TV, trots att inga svenskar deltog i dessa tävlingar. Totalt såg 220 000 åskådare matcherna i arenan, däribland sådana storheter som President George W. Bush och Microsofts Bill Gates. Det var ju också USA som lade beslag på guldmedaljerna både för herrar och damer. Värdnationen Kina fick nöja sig med silver och brons i damtävlingen.

Denna dag i slutet av november 2008 såg arenan väldigt stängd ut och vi var i princip helt ensamma i detta område av parken. Dock fick vi syn på en person som satt och sålde biljetter som kostade 10 Yuan och sedan var det bara att traska in i arenan.


Beachvolleybollarenan som användes under OS i Beijing ligger i Chaoyangparken


Inträdet till arenan kostade 10 Yuan

Arenan är en imponerande byggnad i stålkonstruktion som är uppbyggd av 2520 stålpelare och den kallas ibland Svalboet som motsats till det betydligt större Fågelboet. Denna rätt lilla arena kan ta emot hela 12 000 sittande åskådare och man har en mycket bra överblick från alla platser i arenan. Från början var tanken att arenan skulle rivas direkt efter OS, men senaste beskedet just nu är att den kommer att få stå kvar.

Den kritvita sanden i arenan kommer från Kinas tropiska ö Hainan som ligger söder om fastlandet. Totalt har 17000 ton sand fraktats från Hainan till Beijing i nordöstra Kina och sanddjupet i arenan är hela 45 centimeter. Utanför arenan finns mycket information om vad som utspelades under OS och alla deltagande spelare finns på bild och alla medaljörer på ännu en bild plus bilder från tävlingarna. Där finns också mycket information om exakt hur arenan byggdes och hur konstruktionen är gjord. Det finns även bilder och information från Hainan där sanden hämtades.

Denna arena är ingen större turistattraktion under vinterhalvåret, men jag kan tänka mig att det kommer fler besökare under sommarhalvåret. Då finns det även möjlighet att själv prova på att spela beachvolleyboll på ett antal planer som ligger just där man löser inträdet. Är man i Chaoyangparken tycker jag att man kan betala den tia det kostar att komma in och titta på denna häftiga arena.

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna