Chaoyangparken i Beijing

Chaoyangparken ligger mitt inne i Chaoyangdistriktet i östra Beijing och är den största parken i Beijing om man räknar alla parker innanför Fjärde ringvägen. Från norr till söder är parken 2,8 kilometer och från väst till öst 1,5 kilometer. Det går givetvis många lokalbussar förbi parken, men ett enkelt sätt att ta sig dit är med tunnelbanans nya linje 10 (ljusblå linjen) och stiga av vid antingen Tuanjiehu eller Agriculture Exhibition Center och sedan gå cirka 500 meter österut.


Södra ingången till Chaoyangparken en dag i slutet av november 2008


Inträdet till de flesta parkerna i Beijing är 2 Yuan, men till Chaoyangparken är inträdet 5 Yuan.

Mitt besök i Chaoyangparken gjordes i slutet av november 2008 och det var denna dag riktigt kalla vindar och det var inte många besökare i parken. Vi tog en lokalbuss till södra ingången och vandrade sedan genom parken till en av utgångarna på norrsidan. I södra delen av parken finns bl a ett nöjesfält som dock givetvis håller stängt vid denna årstid. Det var inte så mycket annat att kolla på heller, men det finns några "utställningar" med bl a saker från Beijings brandkår som var rätt intressant.


En liten del av nöjesfältet i Chaoyangparken, som dock var stängt vid detta besök i november 2008.


Toaletterna i södra delen av parken har detta roliga utseende!


Bröllopsfotograferna bryr sig inte om vädret utan dessa ser man överallt i alla parker i Beijing.

Vi vandrade mot norr och ett av målen med besöket i parken var att se den omtalade arenan för beachvolleyboll från Olympiska Spelen. Denna arena ligger en bit in i parken och det tar väl cirka en halvtimme att gå dit från södra ingången. Längs de spikraka vägarna fanns det mycket intressant att kolla på och jag kan tänka mig att det pågår massor av aktiviteter här under vår, sommar och höst. Bland annat finns det massor av basketplaner och sex mindre fotbollsplaner med konstgräs samt givetvis en stor yta med fasta bordtennisbord och det var ett av de ställena där det var full aktivitet i parken. Kan tänka mig att basketplanerna också är upptagna under de varma årstiderna då basket verkligen är en stor idrott i Kina. På alla skolgårdar ser man basketplaner och ungdomar som spelar. Anledningen att basket blivit så populärt i Kina är den jättelike Yao Ming som är 229 centimeter lång och stor stjärna i NBA i USA. I ett litet skogsområde i parken kunde man också ”leka krig”, vilket ett tiotal ungdomar i lånade militärkläder var sysselsatta med.


Gatorna är helt raka i Chaoyangparken. Till vänster och höger några av alla basketplaner som finns i parken.


Flera konstgräsplaner för fotbollsspel finns i parken.


Ett av de få ställena där det pågick aktiviteter var runt alla bordtennisborden (eller ping-pong som det givetvis heter i Kina).


I en liten "skog" i parken kan man hyra diverse vapen och uniformer och "leka krig".

Vi besökte sedan den intressanta beachvolleybollarenan. Se separat artikel med bilder här!

I norra delen av parken finns diverse konstverk att titta på, de flesta med anknytning till Olympiska Spelen. Där pågick även en del nybyggen, bl a av något som såg ut att bli en konsertsal. Förhoppningsvis blir det fler besök i denna park under de varma årstiderna. En av mina tankar har varit att jag skulle springa en del i denna park och det fanns en uppmätt löpslinga i parken, missade dock att notera hur lång den var. Har annars hittat ett intressant förslag på en annan webbsajt att man kan springa runt hela parken på utsidan, vilket blir exakt 7,72 kilometer.


KONSTiga djur i Chaoyangparken


One World - One Dream i Chaoyangparken


I nordvästra delen av parken pågick detta nybygge i november 2008. Kanske något för musik eller teater?

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna