Donganmen Night Market i Beijing

Donganmen Daije är en tvärgata till Wangfujing som därifrån går spikrakt fram till Den Förbjudna Stadens östra port. Gatan är dock mest känd för sitt utbud av olika maträtter som bjuds ut från vagnar under sen eftermiddag och kväll, bl a hittar man både orm och skorpion på menyerna. Det är framförallt på kvällarna som det är ett enormt folkliv på denna gata, så missa inte det ifall du är i Beijing. Dock håller man numera öppet redan från sen  eftermiddag så det går att få något att äta redan innan det blir mörkt ute, åtminstone under sommarmånaderna.

I de olika stånden på Donganmen kan man äta precis allting, vad sägs t ex om grillspett med läckerheter som orm, sjöhästar, sjöstjärnor, skorpioner, syrsor, puppor och skivad fårpenis? Dessa rätter är väl de som försäljarna mest försöker sälja till utlänningar och det är många som vågar prova, särkskilt sent på kvällarna. För egen del föredrar jag lite mer vanliga kinesiska rätter. Har provat både jiaozi (dumplings) och olika varianter av nudlar. Kinesiska nudlar är ungefär som den spagetti eller pasta vi äter i Sverige och är jättegott.

Priserna på de olika rätterna varierar mellan fem och 50 kronor. Det dyraste jag såg var skivad fårpenis på grillspett och sjöhästarna på grillspett som kostade 50 yuan/kronor för ett spett. Ett par andra exempel är en tallrik med åtta kinesiska jiaozi kostade åtta yuan och en grillad majskolv kostade en femma (november 2008).

Drycker kan man antingen ta med sig själv eller handla från små vagnar från ambulerande försäljare. Det finns också många mindre livsmedelsaffärer på gatan där det troligen är några kronor billigare,


Det är ett enormt folkliv på Donganmen Night Market på kvällarna


Det finns ingenstans att sitta utan man äter stående eller gående, eller tar med sig maten hem.

sk, Ett av många stånd på Donganmen Night Market. Här är det olika läckerheter som rullas in i tunna bröd.


Det är inte bara mat som finns, utan diverse goda efterrätter också!


Diverse olika sorters kött som grillas på grillspett. I mitten är det bläckfisk, men det är inget jag gillar!


Nudlar och grönsaker i en salig blandning. Jättegott!


Här är det skorpioner och diverse puppor som är grillade. Inget jag känt för att testa vid något besök här, men det är många turister som provar och tycker det smakar helt OK.


Sjöhästarna var tillsammans med skivad fårpenis det dyraste vid besöket i november 2008. Ett grillspett kostade 50 yuan/kronor.


Här är det "Sea Food" som serveras


En rejäl gryta med nudlar som blandas upp med kött och diverse olika grönsaker. Kinesiska nudlar smakar som svensk spagetti eller pasta.


Här säljer man både kött och grönsaker samt diverse "efterrätter".


Det här missade jag helt att prova så jag är faktiskt inte helt säker på vad det var för något?


Det finns otroligt mycket gott att äta på Donganmen Night Market!


En bild genom alla stånden på marknaden. Det är numera fasta stånd och alla har ett intyg hängande om att de klarat alla prov på renlighet och liknande.

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna