Olika restauranger i Beijing

Här kommer ett bildsvep med längre bildtexter från ett antal olika restauranger i Beijing. Se även separata artiklar och bilder från Beijinganka på Hademen Hotel, Jan-Ove Waldners restaurang och Donganmen Night Market.En tibetansk restaurang i Chaoyangdistriktet, alldeles väster om Huateng Tower


På denna tibetanska restaurang åt vi bl a mycket goda grillspett och även någon form av "kaka" fylld med diverse läckerheter. Mycket god den också!Här en mongolisk restaurang i centrala Beijing. När vi kom dit var det en stor bröllopsfest som höll på i huvudrestaurangen. Här var också första gången på en månad i april 2008 som jag hörde någon prata svenska. När jag besökte toaletten hörde jag plötsligt en liten kille säga "Pappa, jag behöver kissa". När jag kom ut visade det sig att det var en svensk mans son. Svensken var gift med en kinesiska och hade bott i Kina i 15 år och de hade nu två barn och var gäster på denna bröllopsfest.


Eftersom det var trångt med plats i huvudrestaurangen p g a bröllopsfesten fick vi ett bord för fyra ett par våningar upp i något som vi antog egentligen var deras bönesal som var utformad som ett stort tält, så det kändes lite speciellt att sitta där och äta! Det blev ett tiotal rätter som blandades på traditionellt kinesiskt sätt och förutom det egna grillspettet delar man de andra rätterna och plockar till sig med sina ätpinnar. Det var kött från får och ko och diverse grönsaker. De enda ovanligare rätterna på detta bord var fårmagen som är det vita till höger och sedan de tusenåriga äggen uppe till vänster. Fårmagen var väl ingen höjdare men de tusenåriga äggen var faktiskt riktigt goda, trots att de verkligen ser otroligt oaptitliga ut.
Mongoliska HotPot-restaurang i Chaoyang någonstans. Här beställer man in vad man vill ha och sedan kokar man maten själv i den kokande grytan mitt i bordet. På traditionella restauranger av denna typ är det koleldning som gäller men här var det gasoleldade grytor. Köttskivorna är så lövtunna att man helt enkelt tar en skiva med sina ätpinnar och sedan doppar den några sekunder i det kokande vattnet så blir den färdig. Sen kan man doppa den i en sås om man vill innan man stoppar in den i munnen.


Här har grytan börjat koka upp och i grytan finns även potatisbitar och diverse grönsaker som man kan plocka till sig som tillbehör till de tunna köttskivornaWuhan Hotel ligger strax väster om Huateng Tower i Chaoyangdistriktet och har en mycket trevlig restaurang på andra våningen. Det ser ut att vara en "dyr" restaurang men man äter lätt en god lunch för 20-30 kronor per person.


Lunch för två personer på Wuhan Hotel. Risblandningen till vänster är väldigt stark och väldigt god! I övrigt beställde vi ett fat med sallad och fyra skålar med diverse innehåll. Kött, omelett, potatis mm verkade det vara!Lulu Restaurant ligger alldeles bredvid Militärmuseum (det är Militärmuseum som skymtar bakom skyltarna och uppe till höger). De hade mycket god mat här och stora akvarier där man kunde välja just den fisk man vill ha. Tyvärr blev bilderna inifrån restaurangen suddiga, men ska försöka ta bättre bilder vid nästa besök.Detta var en mycket speciell restaurang i närheten av Qianmen Dajje som är gatan som går rakt söderut från Himmelska Fridens Torg. Det speciella med denna restaurang var att det enda kött som serverades var åsna! Restaurangen ser inte mycket ut från utsidan, men inuti var det fräscht och fint och otroligt billigt. En stor Tsingtaoöl på 60 centiliter kostade mindre än tre kronor och maten kostade inte mycket mer än så. Köttet serverades i vårt fall i en form av färs ungefär som färs till tacos som låg i ett mjukt bröd.Det här är en italienskinspirerad restaurang som heter Ramble Café. Minns inte den exakta adressen, men det är rätt nära den lilla Ditanparken och Lamatemplet Yonghegong.


Mannen till höger är ägaren av Ramble Café som heter Ma Ai Hong. Han hade dukat upp blandade italienska rätter och man plockade helt enkelt till sig vad man ville ha ungefär som när man äter traditionella kinesiska maträtter. Det var pizza, kött, pasta, sallad med potatis, räk- eller kycklingsoppa med mera. Som dryck fick vi ett gott italienskt mousserande vin.Detta är en av mina favoritrestauranger i Beijing. Det är en ganska enkel nudelrestaurang som ligger på Songyu Nanlu mellan Tredje och Fjärde Ringvägen i sydöstra Beijing. Underbart goda nudlar i en stor skål tillsammans med åtta olika grönsaker, kryddor och sås brukar det bli för min del. Fast de har givetvis även andra rätter som också är goda, men just de speciella nudlarna är min favorit på denna restaurang. Sen är det ju så att nudlar i Kina är inte det som de flesta i Sverige tror är nudlar utan i Kina påminner det mer om spagetti. Ska se om jag kommer ihåg att ta en bild på dessa nudlar vid nästa besök.

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna