Himmelens Tempel (Tiantan)

Himmelens Tempel (Tiantan) ligger alldeles innanför Andra ringvägen i södra Beijing, cirka tre kilometer söder om Kejsarpalatset. Enklast är att ta sig dit via tunnelbanans linje 5 (lila linjen) och hållplatsen heter Tiantandongmen som ligger vid östra ingången till parken. Dock är det så att de viktigaste byggnaderna i parken ligger på rad från söder till norr, så det en bättre upplevelse att vandra in från södra porten och sedan gå mot norr.

Är man bara i Beijing under en kort tid kan det vara lämpligt att kombinera ett besök här med att handla i de stora marknadsvaruhusen Hongqiao Pearl Market och Tianya Hongqiao Market som ligger på andra sidan gatan sett från östra porten.

Tempelområdet finns sedan år 1998 på UNESCOS världsarvslista. Ytan på området är hela 273 hektar (tre gånger större än Förbjudna Staden) och innefattar förutom vackra parker även en rad olika tempelbyggnader. Dessa tempel byggdes ungefär samtidigt som Förbjudna staden i början på 1400-talet. Här bars kejsaren fram en gång om året via en stenlagd processionsväg, Den heliga vägen. Det är ingen enskild byggnad som kallas Himmelens tempel utan det är hela områdets namn. Den mest kända byggnaden är annars Qiniandian eller "Bönehallen för god skörd" och det var där kejsaren offrade till gudarna för att Kina skulle få goda skördar. Dessförinnan måste dock kejsaren varje år fasta i tre dagar i Bönepalatset som också ligger i parken.

...fler bildtexter kommer inom kort.


Södra ingången till tempelområdet. Man får bäst överblick om man går från söder mot norr och följer den stenlagda processionsvägen fram till de mest kända byggnaderna.

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna