Hongqiao Pearl Market

Hongqiao Pearl Market ligger ganska centralt i Beijing alldeles nära östra ingången till Himmelens Tempel (Tiantan). Den är ungefär som Silk Street Market en jättelik marknad i många olika våningsplan. Har finns även i en separat byggnad på fyra plan med bara leksaker, dataspel, kontorsmaterial och liknande. Kul att vandra runt och bara kolla på utbud och priser i detta leksaksvaruhus.

På huvudmarknaden är det ungefär som på Silk Street Market, som västerlänning blir man ständigt påhoppad av de unga försäljerskorna.

- Do you want watch - I give you good price
- Do you need tie - (No, I never use a tie) - But maybe you need a new belt?
- Do you want to buy pearls for your wife (No, I don´t have a wife) - But maybe for your girlfriend?

En del av försäljerskorna pratar faktiskt riktigt bra engelska, kanske studenter som extraknäcker under helger och  skollov? Det är många svenskar som handlar där så enstaka försäljare har t o m lärt sig lite svenska.

Att denna marknad kallas för Pärlmarknaden beror på att det från början var just pärlor som mest såldes här. Pärlavdelningen håller idag till på översta våningen och är väl värt ett besök, om inte annat för att bara gå runt och titta!

Jag gillar Hongqiao Pearl Market och det har blivit många besök där under mina olika vistelser i Beijing 2007 och 2008. Alla priser är förhandlingsbara och man märker rätt snabbt när man närmar sig den kritiska punkten när försäljaren inte längre skulle tjäna något på en eventuell affär. Några exempel på prisnivåer på de prisnivåer det går att komma ned till:

Enkel T-shirt 20 kronor
Kortärmade märkeströjor, Lacoste, Paul Smith, GANT, Greg Norman m fl 30-40 kronor
Fotbollströjor, t ex landslag eller kända klubblag 50 kronor inklusive byxor
Jeans Armani, Diesel, Levis m fl 80-90 kronor
Jackor Armani m fl 90 kronor
Vinterjackor Canadian Goose, Peak Performance, Fjällräven m fl 150-250 kronor
Resväska näst största storlek Samsonite 80 kronor
Klockor Breitling, Omega m fl 90-100 kronor (dam- och barnklockor betydligt lägre)
Skor, t ex Echo, Puma och Diesel 50-60 kronor

Ovanstående är bara några exempel på priser. Sen vet man ju aldrig om det är äkta vara eller kopior? Priset tyder ju på att det måste vara kopior, men jag är inte så säker. Kanske kan det vara andrasortering eller t o m så att man "jobbat över" på fabriken och säljer dessa varor på detta sätt?


Hongqiao Pearl Market som den såg ut från utsidan i augusti 2007.


Så här kan det gå till när man förhandlar om priset både på marknader som Silk Market och Hongqiao. Försäljerskan skriver in priset på miniräknaren och visar för kunden. Sen tar kunden över räknaren och skriver sitt pris! Dock pratar många bra engelska så det går i regel att förstå varandra ganska enkelt.


Ett exempel på ett av försäljningsställena på Hongqiao. Efter att ha gått omkring på marknaden några gånger så var det många som kände igen mig och jag tyckte det var enklast att handla alla kläder på samma ställe. Man lär sig priserna efterhand och just på detta ställe köpte jag alla t-shirts, tröjor och jackor. De visste att jag visste vilka priser som gällde så det var bara att handla.

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna