Tianya Hongqiao Market i Beijing

Tianya Hongqiao Market är ett nytt marknadsvaruhus som slog upp sina portar i juni 2008. Varuhuset ligger alldeles bakom Hongqiao Pearl Market vid östra ingången till Himmelens Tempel. Enklaste sättet att ta sig dit är med tunnelbanans linje 5 och stiga av vid Tiantan Dongmen. Det går sedan en gångbro över Tredje ringvägen till de båda marknadsvaruhusen.


En bild utanför Tianya Hongqiao Market. Huvudingången finns i vänsterkanten där bussarna står, men det finns flera andra mindre ingångar runt om där man också kommer in i marknaden.


Skylt med information om vad man hittar på de sju olika våningarna i Tianya Hongqiao Market

Tianya Hongiao Market har sju ännu större våningsplan än Hongqiao Pearl Market, men många affärsstånd var ännu ej öppnade vid mina besök i december 2008. Liksom på de andra marknaderna i samma stil är de översta planen helt reserverade för dyrare juveler och smycken. Här var det hela tre plan som var helt för pärlor och juveler och jag antar att det blir dyrare ju högre upp man kommer på dessa våningar!


De översta planen är reserverade för pärlor och juveler och det särskilt på de två översta planen är det extra flott där endast märkesjuveler säljs. Det var dock rätt glest mellan besökarna på dessa våningar.

Längst ned i källaren (B2) där leksaksavdelningen håller till var många affärsstånd ännu ej öppnade, men utbudet var jättestort och faktiskt betydligt bättre än det gamla Toys Center som ligger i byggnaden bredvid.


På de nedersta två våningarna (B1 och B2) finns fortfarande många affärsstånd som är lediga, men även helt tomma utrymmen som här. Perfekt att provköra de radiostyrda helikoptrarna tycker säkert denna försäljare som visade en helikopter för en intresserad rysk familj.


På leksaksavdelningen hittar man bl a en försäljare som bara säljer Hello Kitty-prylar!

Vandrar man sedan upp genom våningarna så är det mesta utbudet samma som på Silk Street Market, Yashow Sanlitun Market och Hongqiao Pearl Market, men här verkar det lättare att komma ner till de ”riktiga” priserna. Hittade t o m en försäljerska som hade fasta priser, t ex för märkesstrumpor, märkesunderkläder och silkesslipsar (eller var det bara så att hon förstod att jag kände till priserna). Fick direkt priser som t ex fyra kronor paret för märkesstrumpor (Armani, Calvin Klein, Polo o s v) och tio kronor styck för märkesunderkläder (Björn Borg, Calvin Klein, Diesel o s v). Till och med löparstrumporna (Nike, Adidas, Mizuno o s v) kostade bara fyra kronor paret. Om det sedan är äkta vara eller inte låter jag vara osagt. Jag köpte en del sådant redan vid mitt första besök i Beijing i augusti 2007 och har inte märkt att det skulle vara någon dålig kvalitet.

Silkesslipsarna och mössorna kostade också tio kronor styck, fast slipsar är ju inte så intressant för mig som inte använt slips sedan konfirmationen för mer än 40 år sedan. Jag vet sedan tidigare att det är ungefär dessa priser som gäller även på de andra marknaderna, men jag tycker det är trevligt när man direkt får det riktiga priset och inte ett "joke price" som första förslag. Det är visserligen ganska lätt att pruta ner till rätt pris hos andra säljare också, men jag handlar hellre av den som ger rätt pris direkt.


Sammy ansvarar för tre affärer och säljer tillsammans med sin syster bl a underkläder, mössor, slipsar och handskar.


På elektronikavdelningen gapar vissa bås fortfarande tomma och i vissa bås saknas t o m försäljare. De som fanns där i december 2008 var heller inte alls lika påstridiga som i de andra marknaderna, en del satt t o m helt försjunkna framför sina egna datorer och svarade först om man visade sig vara intresserad av att handla.

Lite längre upp i varuhuset finns även ett plan med kläder och skor och jag provade bl a några olika vinterjackor men jag fick inte det rätta priset och jag var ändå inte speciellt intresserad av att handla jacka då jag hade lite svårt att bestämma vilken vinterjacka jag skulle välja. Valde mellan en Canadian Goose och en Peak Performance. Det blev så småningom en Peak Performance som jag handlade på Silk Street Market, givetvis av en försäljerska som direkt gav mig rätt pris.

Det blev ett par rätt långa besök i Tianya Hongqiao Market i december 2008. Jag tycker det är en mycket trevlig markand med många trevliga försäljare och efterhand kommer nog fler och fler att hitta den. Enligt några försäljare kommer det ibland busslaster med turister och då kan det vara rätt mycket folk här, men för det mesta är det superlugnt. Här finns också en stor parkering för turistbussar så troligen kommer fler och fler att hitta till denna ännu rätt okända marknad. Visserligen finns det även här ”desperata” försäljare som handgripligen försöker få dig att kolla in i just deras bås och det kan vara irriterande ibland, men kan faktiskt ibland vara rätt roligt och man kan få en trevlig pratstund.

På markplanet i varuhuset finns i första hand typiska kinesiska souvenirer, affischer, målningar samt textilier i form av sidensjalar och pashmirsjalar. Här hittade jag bl a en tjej som sålde souvenirer och diverse annat smått och gott. Det var inga skojpriser utan jag köpte ett antal pennor man kunde dra ut till pekpinnar men även använda som laserpekare och ficklampa. Det var en variant på laserpekare jag inte sett tidigare och priset var bara 10 Yuan/kronor per styck. Köpte även lite andra småjulklappar och presenter, t ex självlysande bilnyckelringar för en femma styck, några roliga smycken med magneter och en trevlig liten grön Mao-mössa plus några vackra kinesiska ölöppnare.

Kollade runt lite mer på denna våning vid alla besöken där och hade flera mycket trevliga samtal med en tjej som sålde vackra smycken från Tibet. Att hon stod på denna våning och inte bland övriga smyckesförsäljare berodde på att det var så speciella smycken förklarade hon. Dock är det ännu så få kunder i denna nya marknad att vissa försäljare tar sig tid bara för att prata. Speciellt kul är det som i detta fall när försäljaren pratar bra engelska och kan föra en intressant konversation. Annars är det så att många försäljare verkar kunna bra engelska, men det är bara en massa försäljningsfraser de lärt sig utantill och pratar man om något annat förstår de ingenting.


Lucy, som ursprungligen kommer från Anhui i södra Kina, har flyttat till Beijing och säljer vackra smycken från Tibet

En annan avdelning jag besökte var avdelningen för barnkläder där jag handlade en hel del julklappar. Den här ”affären” låg längs ena sidan så det var skönt att handla där i lugn och ro. Annars är det faktiskt så att det ofta är många andra försäljare som står och kollar när man handlar eftersom det ännu så länge är så få kunder.


En av avdelningarna för barnkläder i Tianyu Hongqiao Market.


Här är det försäljerskans dotter som provar en mössa som visade sig vara lite för stor

En annan avdelning jag besökte var avdelningen för sjalar och textilier. Den ligger i markplanet och jag hittade en försäljare med bra priser på silkes- och pashmirsjalar som jag skulle köpa med hem som julklappar. Hon är en rolig tjej som pratar bra engelska och hon har liksom många andra försäljare, även lärt sig en del svenska uttryck eftersom det kommer väldigt många svenskar för att handla på dessa marknader.


Bakom denna fina silkessjal döljer sig en rolig tjej som kan säga ”Jävla smålänning”
på perfekt svenska, fast det kallade hon inte mig eftersom hon fick sälja fem sjalar.

Längst ned byggnaden finns en matsal med åtminstone åtta olika snabbrestauranger där du kan köpa mat och det verkar vara i första hand ett ställe för alla som jobbar i byggnaderna att hämta sin lunch och middag. I själva matsalen räknade jag de fasta stolarna till en bra bit över ett tusen och framåt lunchtid började det fyllas ut rätt rejält. Men vad jag kunde se hämtade väldigt många sin lunch och bar iväg till sin arbetsplats. Jag provade en av de snabbrestauranger som hade ett alternativ där man får all mat på samma tallrik, det blev en ordentlig portion med kött, grönsaker och ris som jag faktiskt inte ens orkade äta upp. Just denna rätt kostade 15 kronor men det fanns många alternativ som alla kostade mellan 10 och 15 kronor. Annars valde de flesta kinesiska besökare givetvis olika smårätter på speciella fat med plats för sådana tillsammans med en rejäl portion ris. Min portion med biff, lök, grönsaker och ris var så stor att jag omöjligen klarade att äta upp den.


En liten del av den matsal som finns i källarvåning 2 (B2). Jag räknade till en bra bit över ett tusen fasta stolar.

Jag kan verkligen rekommendera ett besök på denna marknad! Men börja inte handla direkt, utan gå runt och kolla och försök bilda dig en uppfattning om prisnivån som gäller först. Om man vet priset för motsvarande produkt i Sverige är det lätt att man är det lätt att man tycker det är billigt, t ex om man vet att en viss jacka kostar ett par tre tusen kronor i Sverige kanske man känner sig nöjd med ett pris på 500 kronor när man i själva verket kunde fått den för 150 kronor. Så gå runt och kolla innan du börjar handla, det rådet gäller på alla marknader av denna typ där priset nästan alltid är en förhandling mellan säljare och köpare!

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Besöksräknare