Nationalarenan för opera, teater och musik

Alldeles väster om Himmelska Fridens Torg ligger Kinas nationalarena för opera, musik och teater. På engelska heter den The National Center for the Performing Arts. Det är en gigantisk byggnad som formats som ett ägg som ser ut som det ligger och flyter i en konstgjord sjö. Det var mycket kontroverser kring denna märkliga byggnad som helt skiljer sig från övrig bebyggelse i närheten. Bygget började år 2001 och i december 2007 skedde invigningen. Arenan är 212 meter lång, 144 meter bred och 46 meter hög. Huvudingången ligger på norrsidan och nedsänkta under marken finns de tre stora salarna.

Operahallen som används för opera, balett och dans kan ta emot 2 416 åskådare
Musikhallen har plats för 2 017 åhörare
Teaterhallen kan ta emot 1 040 besökare

På grund av sin form kallas arenan normalt sätt bara "The Egg" eller "Ägget" på svenska.

Kineser är normalt sett "mästare" i att använda mobiltelefon i alla sammanhang och även på t ex informationsmöten och liknande ringer mobiltelefoner ständigt och alla svarar precis som att det är självklart att svara. I nationalarenan har man löst detta störande problem på ett fiffigt sätt. Alla tre hallarna är nedsänkta i marken och helt isolerade på ett sätt som gör att inga mobiltelefoner kan få täckning där! Mycket smart!


Här en utsikt från utsiktspunkten i Jingshanparken. Till höger syns den äggformade nationalarenan som utseendemässigt helt avviker från bebyggelsen i Förbjudna Staden, de stora officiella byggnaderna på Himmelska Fridens Torg och från de nya skyskraporna som växer upp som svampar ur jorden.


Nationalarenans från utsidan. Bilden är tagen vid huvudingången på norrsidan och man går neråt för att komma in i byggnaden som ser ut att ligga flytande i en konstgjord sjö

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna

 

 

 

 

Besöksräknare