Sommarpalatset i Beijing

I nordvästra Beijing, drygt en mil från centrala Beijing, ligger Sommarpalatset, som var kejsarens "sommarbostad" under sommarhalvåret (15 april-5 oktober) som det kändes för varmt att bo i Förbjudna Staden. Egentligen kallas detta palats för Nya Sommarpalatset eller Yiheyuan, till skillnad från Gamla Sommarpalatset (Yanminggyuan), men talar man allmänt om Sommarpalatset så menar man alltid Yiheyuan.

Sommarpalatset är ett mycket populärt utflyktsmål och bussarna kan ibland vara överfulla, speciellt på helgerna. Jag har själv stått som en "packad sill" en söndag i en sådan buss, men numera, fr o m september 2009 så kan man ta sig till Sommarpalatset med den nya tunnelbanelinjen 4 så nu är det betydligt enklare att ta sig dit! Det går också att ta en taxi från centrum, vilket bara kostar 30-40 Yuan/kronor. Kan också rekommendera att man kombinerar ett besök i Sommarpalatset med ett besök i Västra Bergen (Fragrant Hills Park) som ligger alldeles i närheten.

Sommarpalatset är ett mycket vackert parkområde som till hälften består av en stor konstgjord sjö, Kunmingsjön. Sjön är mycket grund och det går att hyra båtar och ge sig ut för att ta en titt på de vackra marmorbroarna De sjutton valvens bro och Jadebältet.

Det finns mycket intressant att titta på i Sommarpalatset. Det som jag tycker var kanske mest imponerande var Långa Gången (Changlang) som är en 728 meter lång byggnad som löper längs med norra stranden av Kunmingsjön. Gången är dekorerad med 1 400 fantastiska målningar med historiska motiv och här kan man sitta ned var man vill i gången och beundra antingen målningarna eller landskapet utanför som växlar under de 728 metrarna.

Där Långa Gången slutar ligger Marmorbåten (Qingyanfang). Båten är inte gjord i marmor, utan har ett hölje av trä som målats så att det ska se ut som marmor.

Nedan kommer några ytterligare bilder från Sommarpalatset! Ska uppdatera med mer text så snart som möjligt!

Anpassad sökning

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna