S:t Josephs Church på Wangfujing

Den stora affärsgatan Wangfujing Street är en självklarhet för alla att besöka när man är i Beijing. Till Wangfujing tar man sig enklast med tunnelbanans linje 1 och stationen heter just Wangfujing. Gatan sträcker sig sedan från söder och norrut och om man går ett par hundra meter längre efter där gågatan på Wangfujing slutar finns först många lyxvaruhus och elektronikaffärer, men lite längre bort finns den vackra och intressanta Sankt Josephs Church som är en av fyra katolska kyrkor i Beijing. Det finns en katolsk kyrka i varje väderstreck och detta är den östra och mest kända.

Den ursprungliga kyrkan byggdes i trä redan år 1655 av den italienske prästen Louis Buglio. Träkyrkan förstördes dock vid en jordbävning år 1720, men byggdes upp igen för att återigen förstöras år 1807 då den brann ned efter att ha träffats av blixten. Efter att ha byggts upp ännu en gång förstördes träkyrkan slutligen under det s k Boxarupproret år 1900.

År 1905 stod dock den nya vackra stenkyrkan som finns kvar idag färdig på exakt samma plats. Kyrkan kallas även Wangfujing Cathedral eller East Church (Dong Tang). Efter att ha varit stängd under Kulturrevolutionen renoverades kyrkan senare och även det omgivande torget fick en ordentlig ansiktslyftning och är nu en populär plats både för kineser och utlänningar. Ta gärna en titt här när det är mörkt då man kan få se ljusspel och vattenkonster i parken. Kyrkan ligger bara ett par hundra meter från Donganmen Night Market som är en annan sevärdhet som ingen besökare i Beijing bör missa! Parken med kyrkan i bakgrunden är också en populär plats för brölloppsfotograferna att ta bilder.


En översikt med ingången till det lilla torget framför Sankt Josephs Church


Sankt Josephs Church med adress 87 Wangfujing StreetEn av många vackra utsmyckningar i den omgivande lilla parken.

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna