Några saker man bör undvika

Brottligheten i Beijing är mycket liten och jag uppfattar de flesta kineser som oerhört ärliga och de är artiga och hjälpsamma mot utlänningar. Jag har varit ute sent på kvällarna i mörker (gatlampor finns inte överallt), men aldrig någonsin känt mig hotad eller rädd på något sätt. Jag är faktiskt mer orolig om jag ska gå hem genom Hoglands park i Karlskrona sent en kväll. Dock finns det en del saker man bör undvika!

Speciellt om man går ensam i kvarteren runt Wangfujing och Himmelska Fridens Torg kan man vara säker på att någon ung tjej eller ungt par kommer fram och säger att de vill träna sin engelska och tar därför kontakt. Visst händer det att det är ungdomar som verkligen bara vill öva sin engelska, men i de flesta fall frågar de alltid sedan ifall man vill följa med till ett närliggande kafé eller bar för att dricka lite te. Om så händer så tacka nej direkt, för det är en form av bedrägeri där du kommer att få en saftig nota på teet på kanske upp mot tusen yuan (kronor). Det finns oerhört dyra och exklusiva te som verkligen kostar så mycket i kaféerna och tehusen, så följa aldrig med ifall du får en sådan förfrågan. Är det någon som verkligen bara är ute efter att öva engelska så kan de lika gärna gå med på en promenad.


Här på den största affärsgatan Wangfujing har jag ofta blivit tilltalad av unga tjejer som vill "träna engelska" och har t o m gått och pratat rätt länge med en, som till motsats mot de flesta, vill att man följer med till ett kafé eller tehus där man sedan riskerar att få en saftig nota för något ytterst exklusivt te! Så om någon vill du följer med någonstans så säg "Nej, tack" direkt, så går de garanterat vidare.

Ungefär samma gäller för de "konststudenter" som vill att man ska följa med till något galleri i närheten eller till "deras skola" för att kolla på konst. I verkligheten vill de att man ska skänka pengar till en insamling eller att man ska köpa någon billig skräpkonst för överpriser. Dessa "konststudenter" brukar hålla till på ungefär samma ställen som "engelskastudenterna" fast jag har även råkat ut för sådana frågor i närheten av Friendship Store och Silk Market, så de håller nog till lite överallt i centrala Beijing.

Om man kan så ska man också undvika rusningstrafiken, speciellt om man förflyttar sig ovanför jorden. Tunnelbanan är helt OK att åka i rusningstid, även om det givetvis är fler människor än normalt i vagnarna, men sittplats är det sällan man kan räkna med i Beijings tunnelbana. Taxi och buss bör däremot undvikas i rusningstiderna som är cirka 08.00-10.00 och 17.00-20.00.

Det förekommer "svarttaxi" i Beijing, men det är mycket ovanligt. Den regel man ska följa är att själv ta kontakt med taxichauffören och inte följa med någon som säger sig kunna ordna taxi. Vid stationerna och flygplatsen finns det organiserade taxiköer så det finns ingen som helst anledning att gå någon annanstans.

Offentliga toaletter är fortfarande relativt vanliga i Beijing (förutom i själva centrum) och de är i regel inte så där jättetrevliga. I regel bara ett hål i golvet och inte särskilt fräscht. Däremot finns det mycket fina och fräscha toaletter om du t ex går in på McDonalds eller KFC. Till skillnad mot i Sverige är det helt gratis att använda toaletterna och du behöver inte ens äta där. Rena och fina toaletter finns även i alla de stora marknadvaruhusen. Där jobbar t o m städare kontinuerligt hela dagarna och håller utrymmena fräscha. Även i varuhusen, parkerna och på alla museer vid andra sevärdheter finns i regel bra tillgång till toaletter, t o m betydligt bättre än i Sverige!


En ovanligt utformad och fräsch toalett i den stora Chaoyangparken i nordöstra Beijing

Tillbaka till huvudsidan Sevärt i Beijing (Peking)

Här finns Blogg från Kinaresorna